Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
792113_0001.png
792113_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 29. januar 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
ANL/ J.nr. 2010-305
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 6. januar 2010følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 205 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 205:”Hvilket samarbejde har Danmark med f.eks. østeuropæiske lande medhenblik på at sikre en organiseret hjemsendelsesordning af østeuropæiskehjemløse?”
Svar:Indenrigs og Socialministeriet har indhentet følgende bidrag fra Integrati-onsministeriet vedrørende samarbejde med østeuropæiske lande:”Det følger af udlændingelovens § 30, at hvis en udlænding, som ikke har rettil at opholde sig her i landet, jf. udlændingelovens kapitler 1 og 3-5 a, ikkeudrejser frivilligt, er det politiet, som drager omsorg for udrejsen. Politietsarbejde består i at tilvejebringe forudsætningerne for udsendelsen og denpraktiske gennemførelse heraf.Rigspolitiet har oplyst, at politiet ikke har etableret et særligt politimæssigtsamarbejde med henblik på at sikre en organiseret hjemsendelsesordningfor østeuropæiske hjemløse, der ikke opholder sig lovligt i Danmark.Integrationsministeriet har indgået en række organiserede hjemsendelses-ordninger, der finder anvendelse for personer, der ikke længere har lovligtophold i Danmark. I det omfang hjemløse personer falder inden for ordnin-gernes anvendelsesområde, vil ordningerne kunne finde anvendelse. Inte-grationsministeriet har ikke indgået nogen særskilte hjemsendelsesordningerfor østeuropæere.
2
Der kan henvises til ordningen om forberedt hjemsendelse, som indebærer,at kvinder, der har været udsat for menneskehandel til Danmark, samt uled-sagede mindreårige børn, kan få en forberedt hjemsendelse, der arrangeresaf Udlændingeservice i samarbejde med IOM (International Organisation forMigration). Ordningen vil også finde anvendelse i forhold til hjemløse uled-sagede mindreårige og til hjemløse kvinder, der har været udsat for menne-skehandel.Ordningen om forberedt hjemsendelse er frivillig og tilbydes personer, derikke har lovligt ophold i Danmark, og som er enten uledsaget mindreårig ellerhandlet kvinde. Ordningen har som hovedformål at facilitere den pågælden-des returnering til sit hjemland eller til et tredjeland, hvori den pågældendelovligt kan indrejse og tage ophold.IOM udfører ordningen, hvis program kan opdeles i tre kategorier:1) Information og rådgivning før afrejsen, baseret på den pågældendesbehov, tidligere arbejde eller uddannelse, den ønskede type reinte-gration mv.2) Individualiseret assistance med hjemrejsen samt ledsagelse af uled-sagede mindreårige.3) Individualiseret reintegrationsassistance, inklusiv en mindre måned-lig overlevelsesbaseret ydelse, medicinske ydelser, indkvartering,reintegrationsbistand, herunder opbygning af mindre virksomhed, til-bagevenden til skolesystemet samt en overvågning og evaluering afreintegrationsplanen efter 3 måneder for de voksne og 6 månederfor de uledsagede mindreårige.”
Karen Ellemann/ Peter Juul