Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
792123_0001.png
792123_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 29. januar 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
ANL/ J.nr. 2010-305
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 6. januar 2010følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 204 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 204:”Vil ministeren, eventuelt i samarbejde med frivillige organisationer, etablereet nødbedredskab, der fremadrettet træder i kraft ved meget lave minusgra-der, taget i betragtning, at to hjemløse allerede er omkommet på grund affrosten?”
Svar:Indledningsvis bør det nævnes, at det er en kommunal forpligtelse at etable-re tilbud til hjemløse, herunder sørge for at tilbuddene er tilstrækkelige, ogsåi perioder med udfordrende vejrforhold. Det skal også nævnes, at de frivilligeorganisationer allerede gør et stort stykke arbejde for at imødekomme beho-vet for akutte overnatningsmuligheder i denne vanskelige periode.I starten af januar 2010 tog jeg initiativ til, at der blev etableret en pulje tiletablering af overnatningspladser til hjemløse i vintermånederne. Puljen”Overnatningspladser til hjemløse i vintermånederne” er målrettet blandtandet frivillige organisationer, som har mulighed for at søge midler til bådeetablering af overnatningspladser, herunder indkøb af soveposer, madrasserog lignende, og til mindre driftsudgifter som husleje, rengøring, vask og for-plejning mv. Hensigten med denne pulje er netop at sikre, at ingen skal værehenvist til i vinterkulden at overnatte i det fri.Siden offentliggørelsen af puljen den 11. januar 2010 og frem til den 26.januar 2010, har den bidraget til etablering af mellem 110 og 140 akutteovernatningspladser til hjemløse.
2
Der er stadig mulighed for at søge penge fra puljen.For så vidt angår spørgsmålet om at gøre puljen permanent, så der ogsåfremadrettet sikres akutte overnatningsmuligheder til hjemløse i vintermåne-der, kan jeg oplyse, at der ikke på nuværende tidspunkt er afsat varige mid-ler til formålet. Det vil forudsætte opbakning fra satspuljepartierne ved efter-årets forhandlinger om udmøntning af satspuljen for 2011.Det bør desuden nævnes, at et af de centrale fokusområder i Hjemløsestra-tegien er at nedbringe antallet af borgere, der ufrivilligt overnatter på gaden.Fem af de otte kommuner, jeg har indgået aftale med om at udmønte Hjem-løsestrategien, arbejder målrettet med indsatser over for gadesovere.Der er således allerede sikret mulighed for etablering af akutte overnatnings-tilbud til mennesker, som ellers vil være henvist til at overnatte udendørs ivinterkulden.
Karen Ellemann/ Peter Juul