Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
789070_0001.png
789070_0002.png
789070_0003.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 25. januar 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
SSC/ J.nr. 2010-150
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 23. december2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 201 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 201:”Vil ministeren kommentere på artiklenhttp://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1272991.ece, hvoraf det frem-går, at eksperter vurderer, at den mad, der serveres for danske ældre erkritisabel og ernæringsmæssigt for ringe, og vil ministeren venligst rette hen-vendelse til Kommunernes Landsforening med henblik på at afdække omKommunernes Landsforening har taget initiativer, der skal højne kvaliteten afældremaden, og såfremt Kommunernes Landsforening ikke har taget initiati-ver, vil ministeren opfordre til dette? og vil ministeren redegøre for regler ogkvalitetskrav på området, og vil ministeren oplyse hvordan der føres kontrolmed området?”
Svar:Jeg kan oplyse, at kommunalbestyrelsen er forpligtet til at sikre, at modtage-re af madservice efter servicelovens § 83 får tilbudt en madserviceordning,der er tilpasset den enkeltes behov. Kommunalbestyrelsen har efter service-lovens § 90 ansvar for, at modtageren får den hjælp, der er truffet afgørelseom, og at leverandørerne af opgaven lever op til den standard og de mål,der lokalpolitisk er fastlagt.Det er en del af det kommunale ansvar at sørge for, at maden udgør et til-strækkeligt næringsrigtigt måltid for den enkelte, og at maden er af en sådankvalitet, at modtageren har lyst til at spise den.
2
I forlængelse af dette forventer jeg naturligvis, at kommunalbestyrelserne ide kommuner, som Ekstra Bladet omtaler i sine artikler fra den 21. decem-ber 2009, lever op til deres ansvar og følger op, såfremt der er problemermed den leverede mad.Jeg kan oplyse, at Fødevarekontrollen årligt aflægger tre besøg i pleje-hjemskøkkener og andre institutionskøkkener og blandt andet kontrollererfødevarernes egnethed til konsum og hygiejnen. Alle offentlige såvel somprivate produktionskøkkener skal følge fødevarelovgivningens regler, herun-der have fagligt uddannet personale ansat.Det er kommunalbestyrelsens ansvar at sikre, at madserviceopgaven vare-tages af et personale, der besidder de fornødne kvalifikationer til at kunnesørge for, at kosten har den rette ernæringsværdi. Jeg kan endvidere oplyse,at Embedslægeinstitutionen i forbindelse med det årlige tilsynsbesøg i pleje-boliger og plejehjem fører et sundhedsfagligt tilsyn med, hvorvidt der er lagten ernæringsplan for beboere med særlige ernæringsbehov, og om planener regelmæssigt evalueret. Embedslægetilsynet er en lovfæstet kontrolfunk-tion med et pædagogisk sigte, hvor plejepersonalet guides til håndtering afopgaven, hvis mangler skulle optræde.Kommunalbestyrelsen er forpligtet til at træffe beslutning om madens kvali-tet, når serviceniveauet skal fastlægges. I henhold til servicelovens § 91 og§§ 1, 2, 8 og 9 i bekendtgørelse nr. 1614 af 12. december 2006 om kvali-tetsstandarder og frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp m.v.skal kommunalbestyrelsen mindst én gang årligt udarbejde en kvalitetsstan-dard for blandt andet madservice. Kvalitetsstandarden skal indeholde gene-rel serviceinformation til borgeren om den hjælp, de kan forvente fra kom-munen. Kvalitetsstandardens beskrivelse af indhold, omfang og udførelse afhjælpen skal være præcis og skal danne grundlag for at sikre sammenhængmellem serviceniveau, afgørelsen om hjælp og leveringen af hjælpen.Af kvalitetsstandarden skal det fremgå, hvilke kvalitetskrav kommunalbesty-relsen stiller til sine madserviceleverandører, herunder eventuelle krav tilpersonalets kompetencer. Kommunalbestyrelsen skal mindst én gang årligtfølge op på de fastsatte mål for kvaliteten og styringen af hjælpen, samt påde fastlagte kvalitetskrav til madserviceleverandørerne.Jeg kan endvidere oplyse, at kommunalbestyrelsen i henhold til § 151 i Lovom social service har tilsynspligt overfor udførelsen af den hjælp, borgerener visiteret til. Det indebærer, at der skal føres tilsyn med, at opgaverne lø-ses med den kvalitet - både fagligt og økonomisk - som kommunalbestyrel-sen inden for lovgivningens rammer har besluttet, der skal være i kommu-nen. Tilsynspligten skal ses i sammenhæng med, at kommunalbestyrelsenhar ansvaret for, at de personer, der er berettiget til hjælp efter den socialelovgivning, får den hjælp, der er truffet afgørelse om.
3
Som led i den kommunale tilrettelæggelse af madservice er det lokale fokuspå modtagernes præferencer for madens kvalitet vigtigt, da både undervægtog overvægt kan have betragtelige konsekvenser for eksempelvis den æl-dres helbred. Regeringen og satspuljepartierne har i 2007 afsat midler tilbrug for kvalitetsudvikling af madserviceområdet i regi af Indenrigs- og Soci-alministeriet. Målgrupperne for projekt ”God mad – godt liv”, der afsluttes vedudgangen af 2010, er alle ældre, der modtager madservice, kommunalbesty-relserne, medarbejderne og leverandørerne. Et af projektets hovedformål erat understøtte og vejlede til en målrettet kommunal indsats for at forebyggeeller forbedre dårlig ernæringstilstand, og opnå eller opretholde god ernæ-ringstilstand hos den ældre. KL og Ældre Sagen indgår i projektets følge-gruppe.Regeringen gør også en indsats for, at kommunalbestyrelserne har midler atprioritere til kvalitetsudvikling på ældreområdet, herunder madserviceområ-det. Siden regeringen tiltrådte, har ældreområdet fået et tiltrængt økonomiskløft. Senest i finanslovsaftalen for 2010 har kommunerne fået 300 mio. kr.årligt til en styrkelse af kvaliteten i ældreplejen. De samlede udgifter til æld-reområdet er steget med ca. 2,7 mia. kr. fra 2001 til 2008 i kommunerne.Derudover er der i forbindelse med kommuneaftalen for 2009 blandt andetgivet plads til en yderligere vækst på 350 mio. kr. Med kommuneaftalen for2010 løftes kommunernes udgifter til service med yderligere 500 mio. kr.De nødvendige rammer er således til stede for, at kommunalbestyrelsernekan leve op til deres ansvar for at sikre ordentlige madtilbud til de ældre.Jeg mener ikke, at yderligere kontrol og flere regler er vejen frem. Kommu-nalbestyrelserne skal derimod leve op til deres forpligtelse og sørge for, atder produceres god og næringsrigtig mad til alle borgere, som er visiteret tilmadservice.
Karen Ellemann/ Jakob Krogh