Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Socialudvalget har i brev af 21. december 2009, omtrykt den 3. februar 2010, stilletfølgende spørgsmål nr. 193 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Mette Frederiksen (S).
23. februar 2010J.nr. 2010-0003101
”Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at sagsbehandlingen fremover sker i over-ensstemmelse med loven, efter en praksisundersøgelse fra Statsforvaltningen i Ho-vedstaden viser, at der er fejl i 83 pct. af de undersøgte sager om tvungen tilbage-betaling af sociale ydelser, jf. omtale i Frederiksborg Amts Avis den 17. december2009?”
En fejlprocent, som den, der er blevet påvist ved Beskæftigelsesankenævnet i Ho-vedstadens praksisundersøgelse, er helt uacceptabel. Borgerne skal selvfølgeligkunne føle sig trygge ved, at kommunerne behandler deres sager i overensstemmel-se med regler og praksis, og at afgørelserne er korrekte.Jeg er derfor også glad for, at beskæftigelsesankenævnet, samtidig med at de harpåvist de mange fejl, også har givet en række anbefalinger til kommunerne, omhvordan de kan få rettet op på fejlene. Der er tale om, at grundlæggende krav tilsagsbehandlingen ikke har været opfyldt, og nævnet anfører blandt andet, at kom-munerne skal sørge for, at alle relevante oplysninger bliver indhentet, inden dertræffes afgørelse, at det bliver tjekket, om der er pligt til at foretage partshøring, atdet rigtige lovgrundlag skal bruges, og at det bliver efterprøvet, at betingelserne iloven er opfyldt.Beskæftigelsesankenævnet har endvidere tilbudt kommunerne i regionen undervis-ning i reglerne.De berørte kommuner skal – hvis de ikke allerede har gjort det – behandle praksis-undersøgelsen på møder i deres kommunalbestyrelser. Nævnet vil herefter bliveorienteret om resultatet af behandlingen, herunder om hvilke foranstaltninger un-dersøgelsens resultater har givet anledning til.Praksisundersøgelser som denne har netop som formål at udbrede kendskabet tilden korrekte sagsbehandling og brug af reglerne og er dermed et godt kontrol- ogstyringsredskab.
Jeg har endvidere med tilfredshed noteret mig, at beskæftigelsesankenævnet i detvidere arbejde med behandling af klagesager og vejledning af kommunerne vil væ-re særlig opmærksom på de problemer, som praksisundersøgelsen har afdækket.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2