Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
893789_0001.png
893789_0002.png
893789_0003.png
J.nr. 2010-080-0075Dato: 27. september 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 708af20. september2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Tina R. Olsen

Spørgsmål:

Med henvisning til alm del - spørgsmål 190-192 og 300 stillet af Jesper Petersen (SF) bedesministeren besvare følgende spørgsmål:a) Ministeren bedes tilsende udvalget en opdateret oversigt over hvilke skattelylande, somDanmark har indgået aftale med om informationsudveksling, og herunder oplyse- ikraftrædelsestidspunktet for de aftaler, som er trådt i kraft,- hvilke aftaler der mangler at træde i kraft og begrundelsen herfor samt forventetikraftrædelsestidspunkt for disse aftaler.b) Ministeren bedes oplyse, hvilke skattelylande Danmark p.t. forhandler med om indgåelseaf aftaler om informationsudveksling, og hvilke skattelylande Danmark mangler at fåaftaler med.c) Ministeren bedes oplyse, hvilke lande Danmark har aftale med om automatisk/spontaninformationsudveksling, og hvilke lande der p.t. forhandles med om dette.d) Ministeren bedes oplyse, hvor mange gange Danmark har brugt de muligheder, man haropnået i forbindelse med indgåelse af skatteaftalerne om informationsudveksling fordelt påde enkelte lande og antal sager.

Svar:

a) Der vedhæftes en oversigt over indgåede skatteinformationsudvekslingsaftaler in-deholdende oplysning om indgåelsesdato, ikrafttrædelses- og virkningsdato.For de aftaler, der ikke er trådt i kraft, gælder for alle på nær den senest indgåede aftale,at årsagen er manglende notifikation fra aftalepartneren. Aftalen med Belize, som blevindgået den 15. september 2010, afventer notifikation fra begge parters side.Ud over skatteinformationsudvekslingsaftalerne er der i 2009 indgået 5 protokoller omændring af dobbeltbeskatningsoverenskomster, som hidtil ikke har rummet mulighedfor udveksling af bankoplysninger i skattesager, men hvor det nu er aftalt, at en sådanmulighed skal indføres. Det drejer sig om:Belgien: Protokol indgået 7. juli 2009. Er notificeret fra dansk side; afventer notifikati-on fra belgisk side.Luxembourg: Protokol indgået 4. juni 2009. Trådt i kraft den 12. april 2010 – jf. be-kendtgørelse nr. 44 af 9. juni 2010.Schweiz: Protokol indgået 21. august 2009. Ved noteveksling af 22. september 2009 erprotokollen udvidet til tillige at finde anvendelse mellem Schweiz og Færøerne. Notifi-Side 2
kation fra dansk side afventer behandling i Lagtinget, som forventes afsluttet ultimoseptember 2010. Schweiz har bebudet, at notifikation fra Schweizisk side forventes ioktober 2010.Singapore: Protokol indgået 25. august 2009. Er notificeret fra dansk side; afventer no-tifikation fra singaporeansk side.Østrig: Protokol indgået 16. september 2009. Trådt i kraft den 1. maj 2010 – jf. be-kendtgørelse nr. 43 af 9. juni 2010.b) Jeg vil bemærke, at Skatteministeriet ikke har udarbejdet en liste, hvor lande er identifi-ceret som skattelylande. Jeg kan tilføje, at Danmark og de andre nordiske lande forhandlermed en række andre lande. Der er planlagt underskrivelse af aftaler med nogle lande i løbetaf efteråret 2010, og der er opnået enighed med andre lande. De nordiske lande ønskerimidlertid ikke at oplyse, hvem de forhandler med.c) Automatisk og spontan udveksling af oplysninger er formelt mulig under enhver dob-beltbeskatningsoverenskomst, der indeholder en bestemmelse om gensidig bistand i skatte-sager. Der forhandles således ikke separat herom som led i dobbeltbeskatningsforhandlin-ger. Danmark har indgået en række samarbejdsaftaler med enkelte lande, som bl.a. omtalerautomatisk udveksling af oplysninger. Desuden udveksles der automatiske oplysninger ompersoners renteindtægter i kraft af rentebeskatningsdirektivet (48/2003 EØF).For så vidt angår skatteinformationsudvekslingsaftalerne forhandles disse på grundlag afOECD’s model for sådanne aftaler fra 2002. Denne model omhandler ikke automatisk ogspontan udveksling af oplysninger. Den endnu ikke ikrafttrådte aftale med Aruba indehol-der dog en bestemmelse om spontan udveksling.d) Status for anvendelsen af de indgåede skatteinformationsudvekslingaftaler er, at aftalenmed Isle of Man har været anvendt én gang, mens aftalen med Gibraltar har været anvendt3 gange. Alle anvendelser har vedrørt straffesager.
Side 3