Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 09-195630Dato : 4. februar 2010
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 64 af 27. november 2009.(Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).
Kristian Jensen
/Tina R. Olsen
Spørgsmål 64:
"Mener ministeren, at det er acceptabelt, at SKAT ikke har kunnet dokumentereløn- og personaleforvaltningen, så det kan konstateres, om beregninger og udbe-talinger af løn er rigtige og om love og overenskomster er overholdt? Derhenvises til Rigsrevisionens beretning til Statsrevisorerne om revisionen afstatsregnskabet for 2008 og Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 192008 om revisionen af statsregnskabet for 2008."Svar:
I mit foreløbige svar af 17. december 2009 gav jeg tilsagn om, at besvarespørgsmålet endeligt, når jeg havde afgivet min redegørelse vedrørende beret-ning 19/2008 om revision af statsregnskabet for 2008 til Statsrevisorerne. Denneredegørelse har jeg sendt til Statsrevisorerne den 25. januar 2010. Redegørelsenoffentliggøres den 2. februar 2010.Som det fremgår af Rigsrevisionens beretning 19/2008 til Statsrevisorerne harRigsrevisionen ikke haft mulighed for at efterprøve rigtigheden af SKATs løn-beregninger og lønudbetalinger i en række af de udvalgte sager, idet disse løn-udbetalinger og personalesager generelt har været mangelfuldt dokumenterede.Det har heller ikke været muligt for Rigsrevisionen at efterprøve, om dispositio-nerne på lønområdet i de udvalgte sager har været i overensstemmelse med love,overenskomster og andre regler, der gælder for statslige ansættelsesmyndighe-der. Rigsrevisionen har derfor taget forbehold for den mulige virkning heraf forSKATs løn- og personaleomkostninger.Jeg finder det naturligvis ikke acceptabelt, at Rigsrevisionen har fundet det nød-vendigt at tage forbehold.På baggrund af den foretagne revision anbefalede Rigsrevisionen bl.a.:at SKAT etablerede forretningsgange, der sikrede, at personalesagerne in-deholdt den fornødne dokumentation for ansættelsesforholdetat alle lønbilag var godkendt af en bemyndiget medarbejder inden udbeta-lingen, ligesom manuelle beregninger i forbindelse med indrapporteringburde være dokumenteret og kontrolleretat der fremadrettet blev foretaget uddatakontrol, og at SKAT fulgte løn-sumsforbruget tæt.
SKAT har for mig oplyst, at SKAT siden Rigsrevisionens gennemgang af SKATsløn- og personaleforvaltning målrettet har arbejdet med at rette op på de forhold,der gav anledning til Rigsrevisionens forbehold.
2I overensstemmelse med Rigsrevisionens anbefalinger har SKAT blandt andetgennemført initiativer, der skal sikre, at dokumentation for sagsbehandling mv. ialle tilfælde kan genfindes. Derudover arbejdes der løbende på at videreudvikledet IT-system, som anvendes til at understøtte hele personaleområdet med hen-blik på at sikre, at sagsbehandlingen lever op til krav i love, bekendtgørelser,overenskomstaftaler mv. Endelig arbejder SKAT løbende på at forbedre arbejds-processer og uddanne personalemedarbejderne.Nedenfor er en oversigt over konkrete gennemførte initiativer på løn- og perso-naleområdet:Det interne IT-system er videreudviklet. Det betyder bl.a., at bilag god-kendes elektronisk på sagstyper, der kræver ledergodkendelse, og at sa-gen ikke kan gå videre, før lederen har taget stilling. Derudover vil detfremgå, hvem sagen vedrører, hvis det er andre end den – typisk en leder- der har fremsendt sagen. Det er med til at sikre, at sagerne er lettere atfinde i sagsstyringssystemet efterfølgende.Der er udarbejdet en ny vejledning målrettet sagsbehandlerne. Den inde-holder bl.a. en oversigt over, hvilke dokumenter der som minimum skalligge i en personalesag. Samtidig bliver al dokumentation for sagsgangeog beslutninger mv. journaliseret, så dokumentationen let kan genfindes.Processen for udbetaling af over- og merarbejde er ændret i novembermåned 2008, mhp. at undgå eventuelle problemer med at dokumentereudbetalinger og nedskrivning af timer i flextidssystemet. Processen er op-timeret yderligere med gennemførelse af elektronisk ledergodkendelsenævnt ovenfor.I forbindelse med procesarbejdet, som er gennemført fra foråret 2008, erder udarbejdet en lang række standardbreve. Det interne IT-system an-vendes til at notere aftaler, rettelser mv. i grunddokumentationen. Hvisder er forhold, der ikke fremgår af sagsbehandlingen, men som har be-tydning for sagens resultat, skrives et notat herom, som journaliseres påsagen.Rekrutteringsprocessen er tilrettet, så kravet om dokumentation for ud-dannelsesmæssig baggrund, lønmæssig indplacering, anciennitetsbereg-ning og pensionsindplacering opfyldes.Processen for ansættelse af studentermedhjælpere er kortlagt, og der erudarbejdet arbejdsgangsbeskrivelser.Der gennemføres funktionsadskilt kontrol på alle udbetalinger. Kontrol-len på udbetalinger gennemføres som stikprøvekontrol, hvor der er taleom store mængder ensartede data.
3I forbindelse med overførsel af lønopgaven til Økonomistyrelsens Øko-nomiServiceCenter er der foretaget en gennemgang af lønkoderne for atsikre korrekt og ensartet anvendelse.Som led i den interne risikostyring, bliver der fulgt op på, at nye proces-ser bliver fulgt, og at standardbreve bliver anvendt i sagsbehandlingen.
I min redegørelse til Statsrevisorerne nævnte jeg, at Rigsrevisionen netop harforetaget en revision af løn- og personaleforvaltningen i SKAT for 2009. Rigsre-visionen havde mundtlig afrapporteret om resultatet af revisionen, og ud fra detforventede SKAT, at Rigsrevisionens endelige bedømmelse ville være tilfreds-stillende. Jeg nævnte også, at jeg ville afvente resultatet af Rigsrevisionens rap-port om revisionen af løn- og personaleforvaltningen, som forventedes at bliveoffentliggjort i begyndelsen af 2010.Efter at jeg havde sendt min redegørelse til Statsrevisorerne, har SKAT modtagetden nævnte rapport. Heraf fremgår, at:”Det er Rigsrevisionens samlede vurdering, at forretningsgange og interne kon-troller på de gennemgåede områder fungerer tilfredsstillende og dermed opfylderde krav, der kan stilles til en god og pålidelig løn- og personaleforvaltning.SKAT’s forretningsgange og interne kontroller medvirker således i videst muligtomfang til at sikre, at regnskabet bliver rigtigt, og at dispositionerne er i overens-stemmelse med lov, overenskomster og andre regler, der gælder for statslige an-sættelsesmyndigheder. Revisionen viste dog, at området ferie- og andet fraværikke fungerer tilfredsstillende, samt at lønadministrationen ikke fungerer helttilfredsstillende.Rigsrevisionen har konstateret, at SKAT har fulgt op på flere at de anbefalingerog bemærkninger, som Rigsrevisionen havde ved revisionen i 2008. Dette finderRigsrevisionen tilfredsstillende.”Rigsrevisionen har vurderet to områder henholdsvis ikke tilfredsstillende og ikkehelt tilfredsstillende. Det drejer sig om Ferie- og andet fravær samt Lønadmini-stration.Ferie- og andet fraværSKAT har til mig oplyst, at man er i gang med at afvikle en stor pukkel af gam-mel ferie. Det er i ganske få tilfælde sket ved udbetaling af restferie, uden at dethar været hjemlet i ferielovgivningen. Under lønrevisionen fremsendte SKAT etnotat til Rigsrevisionen om afvikling af feriepuklen.
4Fremover vil SKAT sikre, at der kun sker udbetaling og overførsel af ferie ioverensstemmelse med ferielovgivningen. SKAT kontakter i den forbindelseArbejdsdirektoratet for at høre, om andre løsninger kan erstatte den i § 28 i ferie-bekendtgørelsen nævnte blanket i forbindelse med udbetaling af den 5. ferieuge.LønadministrationenLønopgaven overgik til Økonomistyrelsens ØkonomiServiceCenter i sommeren2009. I en overgangsperiode har nogle medarbejdere i SKAT fortsat haft adgangtil indrapportering i lønsystemet. Dette er sket af hensyn til sikker drift. Lø-nindrapporteringen er nu helt overgået til Økonomistyrelsen.SKAT skal fremsende kommentarer til Rigsrevisionens rapport senest den 10.marts 2010.Jeg finder udviklingen meget tilfredsstillende, og det er min overbevisning, at deovennævnte gennemførte initiativer sammen med de netop beskrevne initiativersikrer, at SKAT lever op til de krav, der kan stilles til en god og pålidelig løn- ogpersonaleforvaltning.