Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 2010-418-0164Dato: 14. september 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 625 af19. august2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fraColette L. Brix(DF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Lise Bo Nielsen
Spørgsmål:
Ministeren bedes redegøre for, hvordan provenuet fra selskabsskatten er fordelt på modersel-skaber (holdingselskaber) og datterselskaber, idet skatten fra et moderselskab (holdingselskab),der ejer over 50 pct. af kapitalen i et datterselskab, også dækker skatten fra datterselskaber, damoderselskabet (holdingselskabet) er administrationsselskab for den samlede koncern.Spørgsmålet skal besvares ud fra, at det i debatten og den officielle statistik fremgår, at kun ca.halvdelen af de registrerede selskaber betaler selskabsskat. Hvis det tages i betragtning, at skat-ten fra moderselskaber (holdingselskaber) dækker over flere (datter)selskaber, hvor dattersel-skaberne derfor ikke betaler selskabsskat, vil det samlede antal selskaber, der bidrager med sel-skabsskat, så ikke være større, end hvad der fremgår af den officielle statistik?
Svar:
Med virkning fra og med indkomståret 2005 er der indført obligatorisk sambeskatning af dan-ske moderselskaber med danske datterselskaber, hvori de ejer mere 50 pct. af aktierne. Obliga-torisk sambeskatning indebærer, at der i hver koncern er et administrationsselskab, som står forselvangivelse og skattebetaling vedrørende hele koncernen. Koncernens samlede skattepligtigeindkomst og skattebetaling henføres derfor til dette selskab, mens de øvrige selskaber i koncer-nen registreres uden indkomst og uden skattebetaling i SKATs selskabsskattesystem, uanset omde har bidraget positivt eller negativt til koncernens samlede skattepligtige indkomst. Af hen-syn til minoritetsaktionærer m.v. sker der i koncernen efterfølgende en intern udligning af skat-tebetaling m.v.Den obligatoriske sambeskatning medfører således, at alle selskaber, der indgår i en koncernuden at være administrationsselskab, registreres som nul-skatteselskaber, uanset om de bidragerpositivt eller negativt til sambeskatningsindkomsten. En simpel optælling af antallet af nul-skatteselskaber vil derfor overvurdere antallet af selskaber, der ikke bidrager til selskabsskatte-provenuet. Det er også på denne baggrund, at omfanget af selskaber uden skattebetaling er be-lyst på koncernniveau i Skatteministeriets ”Handlingsplan for beskatning af multinationale sel-skaber” (http://www.skm.dk/public/dokumenter/handlingsplan2010.pdf).Af Tabel 1 i Handlingsplanen fremgår det, at der i 2008 var i alt ca. 234.900 selskaber m.v. un-der beskatning, men opgjort på sambeskatningsniveau udgjorde antallet ca. 171.200 enheder.Der er således ca. 63.700 enheder som indgår i sambeskatningsforhold uden at være admini-strationsselskab. Supplerende kan det oplyses, at der i 2008 var ca. 62.000 enheder, der betalteselskabsskat, men disse repræsenterer i alt ca. 94.000 selskaber m.v.SKATs registre indeholder ikke oplysninger om, hvorvidt de enkelte selskaber m.v. i sambe-skattede enheder bidrager positivt eller negativt til sambeskatningsindkomsten. Det er såledesikke muligt at opgøre det samlede antal selskaber m.v. med positiv skattepligtig indkomst.
Side 2