Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
j.nr. 09-194871Dato : 4. februar 2010
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 60 af 27. november 2009.(Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anders Samuelsen (LA).
Kristian Jensen
/Tina R. Olsen
Spørgsmål 60:
”Er det ministerens vurdering, at en medarbejder, der er udstyret med en mobilte-lefon eller bærbar computer, der alene anvendes til arbejdsmæssige forhold, ogsom dagligt kører i virksomhedens gul-plade-bil mellem bopælen og skiftendearbejdssteder, vil være tvunget til at betale multimedieskat, fordi han, på grund afgul-plade-lovgivningen, ikke har mulighed for at aflevere multimedierne på virk-somhedens adresse?”Svar:
Det er ikke muligt at give et entydigt svar på om en medarbejder i den nævntesituation er tvunget til at lade sig multimediebeskatte, idet det det vil afhænge af,hvordan medarbejderen og virksomheden har valgt at indrette sig og af de kon-krete omstændigheder i øvrigt.Fra indkomståret 2010 indføres en multimediebeskatning, som går ud på, at ar-bejdstageren skal beskattes af 3.000 kr. årligt (i 2010-niveau), hvis arbejdsgive-ren stiller multimedier til privat rådighed for denne.Rådighedsbegrebet indebærer, at det ikke er afgørende, om arbejdstageren fak-tisk benytter et af de omfattede goder privat. Det forhold, at arbejdstageren kon-kret har mulighed for at bruge godet privat, er nok til at udløse beskatning. Rå-dighedsbegrebet betyder i praksis, at hvis en arbejdstager én gang tager et af depågældende goder med hjem, er godet bragt ind i den private sfære, og der erformodning for, at der er privat rådighed over godet.I lovforslaget er der dog givet eksempler på, i hvilke tilfælde en arbejdstagerikke anses for at have privat rådighed over multimedier og dermed ikke er omfat-tet af multimediebeskatningen, selvom de tages med hjem.Med hensyn til telefon er et af eksemplerne på, at formodningen for privat rådig-hed vil kunne afkræftes, selvom den tages med hjem, de tilfælde, hvor brugen aftelefonen er nødvendig for at kunne udføre arbejdet (tilkaldevagt), og der er ind-gået en tro og love erklæring mellem arbejdsgiver og arbejdstager om, at telefo-nen udelukkende må anvendes erhvervsmæssigt, og telefonen rent faktisk ude-lukkende anvendes erhvervsmæssigt. Det er en forudsætning, at arbejdsgivernefører kontrol med, at telefonen kun anvendes erhvervsmæssigt. Denne mulighedfor at afkræfte formodningen for privat rådighed over en telefon gælder ikke til-svarende for en computer, der tages med hjem på bopælen eller internetadgangfra bopælen. Baggrunden er blandt andet, at for en telefon er det muligt at få spe-cificerede lister over telefonopkald, der kan dokumentere, at telefonen udeluk-kende anvendes erhvervsmæssigt – dette er ikke muligt på samme måde for såvidt angår computer eller internetadgang.
2
En medarbejder, som nævnt af spørger, der er udstyret med en mobiltelefon, somopfylder de nævnte betingelser, vil således kunne afkræfte formodningen forprivat rådighed, selvom mobilen tages med hjem. Som angivet gælder dennemulighed for at afkræfte formodningen for privat rådighed over en computer,som tages med hjem, ikke.I lovforslaget er der givet et andet eksempel på, at en arbejdstager kan afkræfteformodningen for, at vedkommende har privat rådighed over et multimedie,selvom det tages med hjem på bopælen. Nemlig den situation, hvor en person erpå tjenesterejse og har et arbejdsbetinget behov for at få stillet et eller flere mul-timedier – eksempelvis en computer - til rådighed, som kun må anvendes er-hvervsmæssigt og faktisk kun anvendes erhvervsmæssigt, og hvor vedkommendeikke uden unødig besvær har mulighed for at aflevere multimediet på arbejds-pladsen.Opfylder man ikke betingelserne for at afkræfte formodningen for privat rådig-hed over multimedier, der tages med hjem, kan man eventuelt vælge at hente ogaflevere multimedierne på arbejdspladsen henholdsvis før og efter arbejdet, hvisman vil undgå multimediebeskatning.Vælger man denne løsning, er det dog korrekt, at man, hvis medarbejderen køreri arbejdsgiverens bil, så til gengæld skal være opmærksom på reglerne for moms,privatbenyttelsesafgift og reglerne om beskatning af fri bil.Kører medarbejderen i en gulpladebil, hvor der er fratrukket moms ved anskaf-felsen, og der ikke er betalt privatbenyttelsesafgift, og den bruges til kørsel mel-lem hjem og skiftende arbejdssteder, må der således kun lejlighedsvis køres mel-lem hjem og virksomhedens faste forretningssted for at supplere køretøjets lageraf værktøj, afhentning af arbejdssedler, tegninger eller lign.Ansatte, der kører i en firmabil på gule plader, hvor arbejdsgiveren ikke har be-talt moms eller privatbenyttelsesafgift ved anskaffelsen, anses heller ikke for athave firmabil til rådighed for privat brug, hvis kørslen er lovlig efter momsreg-lerne.Det kan ikke anses som lejlighedsvis kørsel, hvis man dagligt kører til virksom-hedens adresse for at aflevere multimedier. I en sådan situation vil virksomhedenderfor ikke kunne fratrække momsen, og der skal betales privatbenyttelsesafgift.Medarbejderen vil tillige skulle beskattes af fri bil, hvis arbejdsgiveren efter dealmindelige regler om fri bil stiller en firmabil til rådighed for medarbejderen,som kan anvendes privat.
3
Står man i en virksomhed i en sådan situation, må virksomhed og medarbejderegøre op, hvordan man vil indrette sig.Jeg kan desuden henvise til SKATs pjece om multimediebeskatning, hvor dernævnes andre situationer, hvor multimedier ikke udløser multimediebeskatning,selvom de tages med hjem. I pjecen har SKAT et eksempel, hvor man af sin ar-bejdsgiver får stillet en firmabil/lastbil til rådighed til brug for arbejdet. Bilenparkeres ved medarbejderens bopæl, da arbejdsdagen begynder og slutter der. Ibilen er der fastmonteret en mobiltelefon og/eller en pc, på en sådan måde, at deikke kan tages ud af bilen. Medarbejderen bruger telefonen/pc’en i sit dagligearbejde. Der er indgået en aftale om, at mobiltelefonen/pc’en ikke må fjernes frabilen, og at de ikke må anvendes privat. I en sådan situation har man ikke multi-medier til rådighed for privat brug og skal ikke multimediebeskattes. Dette erbekræftet af Skatterådet i en afgørelse offentliggjort som SKM2009.SR om enmobiltelefon, der var fastmonteret i en teknikkervogn og derfor ikke udløstemultimediebeskatning.Pjecen omtaler desuden, at hvis et multimedie teknisk er begrænset, så det ikkelængere kan bruges privat, kan man afkræfte formodningen for privat rådighed,selvom multimediet tages med hjem fra arbejdspladsen. Det kan fx være tilfældethvis en mobiltelefon er indrettet sådan, at det er teknisk umuligt at foretage op-kald eksternt, herunder private opkald, således at den kun kan benyttes til at fore-tage opkald internt i virksomheden. Man skal derfor ikke multimediebeskattes afen sådan mobiltelefon. Skatterådet har haft lejlighed til at tage stilling til lignen-de situationer i SKM2009.685.SR og SKM2009.801.SR om mobiltelefoner ogSKM2009.684.SR om en PDA, hvor det ikke teknisk var muligt at foretage eks-terne opkald fra multimedierne, og de derfor ikke udløste multimediebeskatning.Det samme kan være tilfældet, hvis man har en bærbar computer, hvor compute-ren teknisk er indrettet således, at man fx kun kan læse en sikkerhedsmanual tilbrug for arbejdet og ikke kan benytte computeren i øvrigt.