Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
j.nr. 2010-080-0034Dato : 2. juli 2010
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 540 af 7. juni 2010 (Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF)
Troels Lund Poulsen
/ Tina R. Olsen
Spørgsmål 540:
Ministeren oplyser på SKATs hjemmeside den 21. maj 2010, at SKAT denkommende tid vil gennemgå 300 tvangsopløste selskaber. I den anledninganmodes ministeren om at bekræfte:a) at SKAT ikke længere møder op til mødet i skifteretten, hvor skifterettentræffer beslutningen om tvangsopløsning,b) at SKAT ikke foretager en systematisk kontrol af de opløste selskaber,herunder kontrol af, om der er indsendt momsangivelse og A-skat for periodenindtil opløsningen.”Svar:
Jeg kan ikke bekræfte, at SKAT ikke længere møder op til de pågældende skifte-retsmøder. Jeg kan herved henvise til nedenstående oplysninger, som jeg harmodtaget fra SKAT:”SKAT har i produktionsåret 2010 etableret et landsdækkende projekt med fokuspå tvangsopløsning af selskaber. Det er ikke ensbetydende med, at der ikke itidligere år har været fokus på problemstillingen. Indsatsen har bare tidligereforegået på regionalt niveau. Formålet med det landsdækkende projekt er dels atfå et landsdækkende billede af problemstillingen af hensyn til den fremtidigeindsatsplanlægning og dels at indføre effektive og ensartede arbejdsmetoder i de6 regioner i SKAT.Det er Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, der anmoder skifteretten (herunder Sø- ogHandelsretten) om at tvangsopløse selskabet som følge af manglende regnskab,manglende ledelse eller manglende revisor. Skifteretten indkalder selskabetsledelse til møde. Kopi af mødeindkaldelsen sendes fra skifteretterne til SKAT.Mødeindkaldelserne og mødetidspunkterne er et centralt element i SKATs sags-behandling, idet sagerne fordeles blandt sagsbehandlerne på dette grundlag.Sagsbehandleren indsamler herefter oplysninger dels fra regnskaberne i Er-hvervs- og Selskabsstyrelsen og dels fra SKATs egne systemer.På dette grundlag træffes beslutning om, hvorvidt SKAT skal være repræsenteretpå mødet for at stille spørgsmål direkte til selskabets ledelse. I mindre komplice-rede tilfælde kan spørgsmålene stilles skriftligt via skifteretten. Svarene fremgåraf mødereferaterne, som efterfølgende fremsendes til SKAT.Det er ikke et mål i sig selv, at SKAT skal være repræsenteret på alle møder. Atet selskab sendes til tvangsopløsning, er ikke nødvendigvis ensbetydende med, atder er sket udeholdelse af skatter og afgifter. Vurdering af behovet sker ud fravæsentlig og risiko.
2Endvidere kan jeg ikke bekræfte, at SKAT ikke foretager en systematisk kontrolaf de opløste selskaber. Jeg kan herved henvise til nedenstående oplysninger,som jeg har modtaget fra SKAT:”SKAT foretager en løbende og systematisk kontrol af, at alle virksomheder(herunder selskaber) indsender angivelse af moms og A-skat, såfremt de har pligthertil. SKAT rykker for de manglende angivelser. Såfremt det ikke hjælper fore-tages en foreløbig fastsættelse/skønsmæssig ansættelse. Denne procedure fort-sætter til og med den periode, hvor selskabet afmeldes.I projekt ”tvangsopløsning af selskaber” er der også fokus på de anmeldte beløb.Regnskabsoplysninger fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen sammenholdes med deanmeldte beløb for at vurdere fuldstændigheden. Såfremt der er uoverensstem-melser, indkaldes selskabets regnskabsmateriale for de omhandlede perioder.Der er fokus på uafregnet A-skat, som er indeholdt hos en hovedaktionær. I sær-lige tilfælde har SKAT mulighed for at nulstille A-skatten, således at hovedakti-onæren ikke godskrives for A-skatten på sin årsopgørelse.SKAT foretager ikke en systematisk kontrol af alle opløste selskaber, hvis derhermed menes en minutiøs gennemgang af alle forhold uden skelen til ressource-forbruget. SKAT foretager en systematisk visitering af de selskaber, som sendestil tvangsopløsning. Visiteringen sker ud fra væsentlighed og risiko. Såfremt vi-siteringen giver en begrundet formodning om udeholdelse af skatter og afgifter,indkaldes selskabets regnskabsmateriale.Ved udeholdelse af skatter og afgifter har SKAT bevisbyrden.”