Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
872493_0001.png
872493_0002.png
J.nr. 2010-318-0240Dato: 1. juli 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 519 af 28. maj 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Søren Schou

Spørgsmål 519:

Ministeren bedes kommentere artiklen ”Salatskat på 10 kr. skal undersø-ges af Skat” i JyskeVestkysten den 26. maj 2010, og i den sammenhæng redegøre for reg-lerne for beskatning af arbejdsgiverbetalte madordninger i det offentlige.

Svar:

Jeg vil starte med kort at redegøre for reglerne for beskatning af arbejdsgiverbetaltemadordninger. Jeg vil dog koncentrere mig om de regler, der har relevans i relation tilovennævnte artikel – nemlig ansatte på et sygehus. Reglerne er i øvrigt ens, uanset der ertale om offentlig eller privatansat sygehuspersonale.En arbejdsgivers betaling af kost er som udgangspunkt skattepligtig, fordi ansattes udgiftertil mad anses for at være af privat karakter. Værdien af bespisning, der har karakter af spa-ret privatforbrug, ansættes til den forbrugsbesparelse, som den ansatte opnår ved ikke selvat afholde udgiften.For visse erhvervsgrupper, der typisk bliver bespist på arbejdspladsen, er der fastsat stan-dardsatser for værdien af gratis mad på arbejdspladsen. Det drejer sig om køkken- og serve-ringspersonale, private sygeplejersker, sygehuspersonale, der har bolig uden for hospitalet,medhjælpere ved landbrug m.v. Ifølge den seneste bekendtgørelse fra 2010 på området er:Værdien af fuld kost fastsat til 70 kr. pr. dagVærdien af delvis fri kost – normalt to måltider – fastsat til 60 kr. pr. dagVærdien af et måltid fastsat til 35 kr. pr. dag.
Af den nævnte artikel fremgår det, at et sygehus har givet sine nattevagter bespisning iform af en skål salat til en værdi af 10 kr. Ordningen er imidlertid ophørt ud fra en vurde-ring af, at de ansatte kan være omfattet af standardsatserne på området og i givet fald skalbeskattes af 35 kr., hvis de tager imod en skål salat.Jeg har ikke mulighed for at udtale mig om konkrete sager og kan derfor ikke tage stillingtil, om nattevagterne faktisk skal beskattes af 35 kr., hvis de får den omtalte skål salat pånattevagten. Jeg har fået oplyst, at der er anmodet om bindende svar i den sag, der refererettil i artiklen, og spørgsmålet i den konkrete sag vil således blive afgjort af Skatterådet. Af-gørelsen heraf vil blandt andet afhænge af, om bespisningen i form af en salat kan siges atudgøre et måltid, eller om der reelt er tale om almindelig personalepleje a la frugtordningereller kaffe- og te-ordninger, som normalt ikke beskattes.
Side 2