Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
854042_0001.png
854042_0002.png
J.nr. 2010-238-0101Dato: 26. maj 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål 476 af 12. maj 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nick Hækkerup (S).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Thomas Larsen

Spørgsmål:

Ministeren bedes argumentere for, hvorledes 'Folkesundhedspakken' som helhed er i over-ensstemmelse med definitionen af skattestoppet fra 'Skattestoppets fortolkning og imple-mentering' af 3. april 2002.

Svar:

Folkesundhedspakken har to overordnede formål. For det første betyder sundhedspakken,at den fulde finansiering afForårspakke 2.0er endelig afklaret og afslutter dermed Forårs-pakken. For det andet bidrager sundhedspakken til målsætningen i ”Danmark 2020” om, atDanmark skal være blandt de 10 lande i verden hvor man lever længst. Det sker ved at gøretobak og alkohol dyrere. Samtidig sikres gennemførelsen af afgiften på mættet fedt, somaftalt i skattereformen.Sundhedspakken giver også provenu efter 2013. Det er derfor aftalt at reducere de afgifts-forhøjelser på erhvervenes forbrug af energi til procesformål i 2013, som blev aftalt i for-bindelse medForårspakke 2.0.Forhøjelsen af energiafgifterne reduceres fra oprindeligt ca.1½ mia. kr. i 2013 til i stedet ca. ½ mia. kr. eller omkring en tredjedel. Til gengæld indfasesafgiften gradvist fra 2012. Den præcise udformning af afgiftsforhøjelsen vil bero på en ana-lyse af de energitunge virksomheders konkurrencevilkår.Aftalen skønnes at indebære et varigt merprovenu på 190 mio. kr., som er en konsekvens afat grundlaget for energiafgifterne ventes at falde over tid. Det er en skattemæssig reserve,der kommer ind gradvist over årene under forudsætning af, at energiforbruget falder på lin-je med det forudsatte på længere sigt, og som derfor i lyset af den aktuelle økonomiske si-tuation ikke disponeres nu og her. Derfor vil den udmøntning, der skal ske ifølge skatte-stoppet, blive gennemført på et senere tidspunkt.Elementerne iForårspakke 2.0er gennemført i overensstemmelse med regeringens skatte-stop, idet det forud for reformarbejdet blev aftalt, at skattestoppet blev suspenderet i forbin-delse med gennemførelse af reformen. Derfor er de udestående elementer fra Forårspakken,som indgår i Folkesundhedspakken, også i overensstemmelse med skattestoppet.
Side 2