Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
851827_0001.png
851827_0002.png
J.nr. 2010-518-0130Dato: 25. maj 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 471 af 12. maj 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nick Hækkerup (S).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Lene Skov Henningsen

Spørgsmål:

I ”Serviceeftersyn af forårspakke 2.0” står der i forbindelse med de lavere energiafgifter,der ønskes indført pr. 2012, at: ”Serviceeftersynet skønnes at indebære et varigt merprove-nu på 190 mio. kr., som er en konsekvens af at grundlaget for energiafgifterne ventes at fal-de over tid. Det er en skattemæssig reserve, der kommer ind gradvist over årene under for-udsætning af, at energiforbruget falder på linje med det forudsatte på længere sigt, og somderfor i lyset af den aktuelle økonomiske situation ikke disponeres nu og her.” Ministerenbedes redegøre for, hvorvidt og på hvilken måde det vil forbedre eller forværre den økono-miske holdbarhed, hvis erhvervenes energiforbrug til proces, som antaget, falder på længe-re sigt.

Svar:

VedForårspakke 2.0blev det vedtaget at forhøje afgifterne på erhvervenes energiforbrugmed 15 kr./GJ for brændsel og 6 øre/kWh el. Den fulde afgift skulle gælde fra og med2013. Der er i øvrigt visse lempelser.Indtægterne fra afgifterne er med til at finansiere de samtidige nedsættelser af indkomst-skatterne.Lettelserne af indkomstskatterne vil stort set følge udviklingen i indkomsterne. Indkom-sterne stiger dels på grund af inflationen, men der er også udsigt til en realvækst i indkom-sterne. Derfor vil den varige virkning af indkomstskatteændringer svare til effekten på fi-nanserne på kort sigt før ændret adfærd.Energiafgifterne bliver indekseret. Men der er ikke udsigt til, at energiforbruget stiger isamme takt som realindkomsterne.Derfor vil den varige virkning af indtægter fra højere energiafgiftssatser være mindre endeffekten på kort sigt.VedServiceeftersyn af Forårspakke 2.0nedsættes stigningen i energiafgifterne med 940mio. kr. i 2013, men den varige effekt er mindre.Nedsættelsen finansieres ved andre afgifter mv., hvor den varige virkning udgør en størreandel af den kortsigtede effekt. Omlægningen er dimensioneret således, at der er neutralitetfor finanserne i de kommende år. Men fordi det, der sættes op, har en forholdsvis bedre va-rig virkning, end det der sættes ned, styrkes finanserne på langt sigt, selv om der er balancepå kort sigt.
Side 2