Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
859445_0001.png
859445_0002.png
J.nr. 2010-238-0100Dato: 3. juni 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 469 af 11. maj 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mads Rørvig (V).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Jeanette Rose Hansen

Spørgsmål:

Hvor stort (mindre-)provenu vil det give, hvis man hæver cigaret afgifterne til gennemsnit-ligt 43 kr. pr. pakke som foreslået af Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti i skatte-udspillet ”Fair Forandring”?

Svar:

I forbindelse med Skatteministeriets arbejde til Forebyggelseskommissionen blev der reg-net på meget store afgiftsforhøjelser, der ligger langt ud over de afgiftsændringer, somSkatteministeriet tidligere har analyseret.Det blev understreget, at der i tillæg til effekten ved små prisændringer må forventes en”ketchupeffekt” ved det prisniveau, hvor grænsehandlen og smugleriet sættes i system. Derforelå dog ikke tilstrækkeligt datagrundlag for at kvantificere ”ketchupeffekten”.Skatteministeriet har derfor i forbindelse med udarbejdelsen af ”Status over grænsehandel,maj 2010” set på erfaringerne fra andre lande, der har gennemført store prisforhøjelser. Påden baggrund er de tidligere beregninger til Forebyggelseskommissionen genberegnet.De nye beregninger, som følger samme metode som tidligere, men som nu inkluderer enkvantificering af ”ketchupeffekten”, fremgår af tabel 6.12 i ”Status over grænsehandel, maj2010”.På baggrund af disse beregninger kan det skønnes, at hvis cigaretafgiften forhøjes til gen-nemsnitligt 43 kr. pr. pakke (svarende til en pris på 45 kr. pr. pakke for Prince), vil detmedføre et mindreprovenu fra tobaksafgiften på ca. 400 mio. kr. årligt i forhold til prove-nuet efter afgiftsstigningen i Forårspakke 2.0.Afgiftsforhøjelsen i Folkesundhedspakken skønnes at medføre en yderligere provenuge-vinst på ca. 200 mio. kr. årligt. Det forudsatte provenu efter Folkesundhedspakken vil der-med blive reduceret med ca. 600 mio. kr. årligt ved en afgiftsstigning svarende til en gen-nemsnitspris på 43 kr. pr. pakke.Det skal dog tilføjes, at beregningerne af provenueffekterne af afgiftsforhøjelser på tobak erbehæftet med betydelig usikkerhed, og det er muligt, at ”ketchupeffekter” i grænsehandlenvil blive større eller opstå ved mindre prisstigninger, og at provenutabet ved yderligere af-giftsforhøjelser dermed vil blive større end antaget.
Side 2