Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
875014_0001.png
875014_0002.png
875014_0003.png
J.nr. 2010-080-0046Dato: 9. juli 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 466 af 11.maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Pe-tersen (SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Jesper Skovhus Poulsen
Spørgsmål 466:Hvor mange multinationale selskaber har i mere end tre år på hinanden følgende år ikke be-talt skat til Danmark, og hvad udgør det antal i procent af samtlige multinationale selskaberi Danmark?
Svar:For de multinationale selskaber forholder det sig således, at ca. 30 pct. svarende til 680sambeskatningsenheder ikke har betalt skat i årene 2006-2008, jf. nedenstående tabel.Multinationale selskaber er afgrænset som selskaber, der har haft koncerninterne transakti-oner på mere end 10 mio. kr. i 2008. Dermed udnyttes, at Skatteministeriet har opbygget etsærligt såkaldt Transferpricing-mandtal (TP-mandtallet). Sammenligningerne er foretagetpå sambeskatningsniveau. Dette hænger sammen med, at der ved sambeskatning udpeges étadministrationsselskab, som også registreres som den formelle skattebetaler. Korrigeres da-ta ikke for dette, vil de underliggende koncerninterne datterselskaber blive registreret somnul-skatteydere – også i de tilfælde, hvor der betales positiv selskabsskat via administrati-onsselskabet.Tabel: Antallet og andelen af sambeskattede enheder, der ikke betalte skat fra 2006 til2008

Antal

Andel af samtlige skattebetalen-

de enheder i gruppen

Pct.

Multinationale selskaber, 2008Udenlandske multinationale selskaberDanske multinationale selskaberIkke-multinationale selskaber, 2008Øvrige aktive selskaber16.63228680287393293028
Note: Opgøres som antallet af skattebetalende enheder, der ikke har et positivt beløb i feltet slutskat fra 2006 til
2008. Tabellen er udarbejdet på grundlag af oplysninger i Business Object i universet 3S, hvor der bl.a. frem-går oplysninger omkring indkomstansættelser og skatter mv. Det er kun mulighed for at trække på de oplys-ninger, der er tilgængelige i de opstillede universer, hvor forskellige oplysninger kombineres og stilles til rå-dighed for SKATs interne analysebehov.Afgrænsningen mellem udenlandske og danske multinationale selskaber erforetaget på grundlag af oplysninger i Amadeus, der er en regnskabsdatabase, der er udbydes af Bureau van Dijk. For-eningerne, der er registreret som skattepligtige efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6 er ikke medtaget. Det sammegælder inaktive selskaber. Der er foretaget en sortering af øvrige ikke multinationale selskaber med henblik på at opdeleselskaberne mellem aktive og inaktive selskaber. Inaktive selskaber er defineret som selskaber, der ikke har momsomsæt-ning, ingen lønsumsafgift eller heltidsansatte. En sambeskattet koncern betragtes alene som inaktiv såfremt samtlige sel-skaber i sambeskatningen falder for kriterierne om inaktivitet. Selskaberne på TP mandtallet er ikke opdelt i aktive og in-aktive. Det skyldes, at kun en meget lille del af selskaberne falder for kriterierne om inaktivitet. Der er kun foretaget ana-lyser på skattebetalende enheder, der er registreret med en indkomstansættelse, og kun indenfor de enkelte kategorier.Skifter en skattebetalende enhed kategori i perioden optræder den ikke i analysen. Er en skattebetalende enhed såledesinaktiv i et af årene og aktiv i de to øvrige er det ikke med i analysen.
Side 2
Som det fremgår af tabellen, svarer niveauet for ikke-skatte-betalende multinationale sel-skaber til niveauet for andre aktive selskaber, idet der i sidstenævnte kategori af selskaberligeledes er ca. 30 pct., der ikke har betalt skat i årene 2006-2008.
Uanset at der måske er tale om en fælles tendens, er det dog efter min opfattelse et problem,at en så stor del af de multinationale selskaber ikke betaler skat. Det er en grund til fortsatundren, at et selskab kan drive virksomhed i Danmark med en større omsætning, uden atdet giver sig udslag i en skattebetaling i Danmark.Jeg har derfor taget initiativ til udarbejdelse af en handlingsplan for beskatning af multina-tionale selskaber. Handlingsplanen indeholder en række initiativer med henblik på at sikreen dansk skattebetaling. Der er tale om initiativer i forhold til både regelgrundlag, indsatsog kontrol og selve organiseringen.Jeg kan oplyse, at jeg samtidig har sendt handlingsplanen til Skatteudvalget.
Side 3