Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
856700_0001.png
856700_0002.png
J.nr. 2010-318-0229Dato: 31. maj 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 432 af 3.maj 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jonas Dahl (SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Søren Schou

Spørgsmål:

Vil ministeren igangsætte initiativer med sigte på at fjerne muligheden for at cigaretter kangives som et skattefrit frynsegode?

Svar:

Medarbejdere er som udgangspunkt skattepligtige af alle goder, som modtages som led i etansættelsesforhold, uanset om der er tale om pengeløn eller naturalieydelser, altså ikke-kontante økonomiske ydelser, eksempelvis ting, sparet privatforbrug eller adgang til at be-nytte arbejdsgivers formuegoder. Værdien af disse naturalieydelser, i daglig tale personale-goder, skal derfor medregnes ved opgørelsen af medarbejderens skattepligtige indkomst.En række personalegoder er skattemæssigt begunstiget, idet godet skattemæssigt værdian-sættes lavere end markedsværdien eller er gjort helt skattefrit.Der findes ikke en konkret lovbestemmelse om skattefritagelse af cigaretter stillet til rådig-hed som et personalegode på arbejdspladsen. Der er derimod tale om, at cigaretter efterpraksis har været omfattet af en lille gruppe personalegoder, der ydes som led i almindeligpersonalepleje, og på den baggrund er anset for skattefri for medarbejderen under visse be-tingelser. Det drejer sig om goder uden væsentlig værdi, der tilbydes på arbejdspladsen somled i almindelig personalepleje, f.eks. kaffe-, kantine-, kunst- eller lignende ordninger. Un-der ”eller lignende ordninger” hører cigaretter på eksempelvis et fad, som på samme mådesom et frugtfad, er stillet frem til medarbejdernes generelle benyttelse.Praksis stammer fra en tid, hvor synet på cigaretter var et andet end i dag, og i lyset af denholdningsændring, der er sket både i forhold til rygning og passiv rygning siden dennepraksis blev skabt, har jeg svært ved at forestille mig, at cigaretter tilbudt som led i en ar-bejdsplads personalepleje skulle være et særligt udbredt fænomen i dagens Danmark.Jeg har nu alligevel bedt mine embedsmænd overveje, hvilke initiativer der eventuelt kantages for at fjerne eller begrænse muligheden for skattefri arbejdsgiverbetalte cigaretter.
Side 2