Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
839419_0001.png
839419_0002.png
J.nr.Dato: 5. maj 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 387 af 14. april 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Merete Norup Pedersen

Spørgsmål:

Det fremgår af SKATs kvartalsrapport for 4. kvartal 2009, at restancerne vedrørende un-derholdsbidrag er stærkt stigende. Dette begrundes bl.a. med manglende betalingsevne.Ministeren anmodes derfor om at oplyse, om SKAT automatisk (ved EDB samkøring) sik-rer, at der ikke udbetales overskydende skat til restanter for underholdsbidrag.

Svar:

Skatteministeriet har systemmæssigt sikret, at der ikke sker udbetaling af overskydendeskat til restanter. Dette sker overvejende automatisk, således at de lovgivningsmæssige mu-ligheder for modregning, og hvor betingelserne i henhold til lovgivningen er opfyldt, ud-nyttes bedst muligt.
Rent teknisk foregår modregning ved, at de oplysninger, som står i CFR (Det Centrale For-dringsregister) og hvor offentlige fordringshaveres krav står registreret, datamæssigt sam-køres med oplysningerne i SKATs automatiske modregningsmodul. Dette sker forud for, atårsopgørelserne dannes og er tilgængelige i skattemappen. Derved sikres det, at der ikkesker udbetaling af overskydende skat, såfremt den pågældende skatteborger er i restance.
CFR registeret omfatter foruden SKATs egne restancer tillige krav fra øvrige fordringsha-vere, som har indberettet deres krav. For så vidt angår SKATs egne krav samt krav fra dekommuner og andre fordringshavere, der har tilkøbt det automatiske modregningsmodul, erløsningen 100 pct. automatisk.
Specifikt for så vidt angår underholdsbidrag, som spørgsmålet omhandler, gælder således,at modregningen er 100 pct. automatisk i det omfang, at kravet kommer fra en kommune,der har tilkøbt modregningsmodulet.
For så vidt angår de fordringshavere, der ikke har tilkøbt modregningsmodulet, eksempel-vis politiet, udsender SKAT forud for modregning en forespørgsel til de enkelte fordrings-havere, om modregning ønskes gennemført.
Endelig skal det bemærkes, at fordringshaverne i henhold til særlige bestemmelser i for-skelligt omfang har adgang til at gennemføre modregning i opkrævningsfasen forud for atkravet oversendes til inddrivelse. Dette gælder f.eks. kommunerne, der har adgang til atmodregne i kontanthjælp for løbende underholdsbidrag.
Side 2