Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
821960_0001.png
821960_0002.png
821960_0003.png
J.nr. 2010-080-0016Dato: 06.04.2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 315 af 16. marts2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen(SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Tina R. Olsen

Spørgsmål:

” Kan ministeren bekræfte, at det er SKATs pressede bemandingssituation, der er årsagentil, at ansøgere om omkostningsgodtgørelse ved ansøgningen får oplyst, at sagsbehand-lingstiden er ca. 8 uger?”

Svar:

Jeg kan oplyse, at SKAT som standard i kvitteringsbreve anfører, at der kan forventes enafgørelse indenfor 3 måneder.SKAT oplyser, som en service til ansøgere om omkostningsgodtgørelse, den forventede ak-tuelle sagsbehandlingstid på 8 uger i kvitteringsbrevet.8 uger kan umiddelbart lyde som lang tid for den enkelte, der har en anmodning om om-kostningsgodtgørelse under behandling. Derfor har SKAT beskrevet sagsforløbet og de en-kelte trin i processen for mig.Når anmodningen kommer ind, oprettes en sag og der udsendes et kvitteringsbrev. I forbin-delse med sagsbehandlingen påses, at anmodningen er vedlagt de nødvendige oplysningerog dokumentation for sagens behandling. Eventuel indhentelse af manglende oplysningerog dokumentation tager op til to uger eller længere tid, afhængig af, om ansøger får ind-sendt dokumentationen inden for fristerne. Nogle sager må henlægges, fordi den ønskededokumentation aldrig indsendes, så SKATs sagsbehandling ikke kan gøres færdig.Der ud over er der en række yderligere betingelser til anmodningen, der skal undersøges,og jeg kan bl.a. nævne følgende:er ansøger godtgørelsesberettigeter sagstypen godtgørelsesberettigeter fakturaen udstedt til ansøgeropfylder den sagkyndig betingelserneer sagen afvist af klageinstansen.
Såfremt betingelserne for at opnå omkostningsgodtgørelse ikke er opfyldt, bliver der udar-bejdet afgørelse med afslag på ansøgningen.Er betingelserne opfyldt, undersøger SKAT yderligere, omudgiften er godtgørelsesberetti-get, hvis den ikke er det, udarbejder SKAT en afgørelse med afslag på ansøgningen. Hvis ud-giften er hel eller delvis godtgørelsesberettiget, fortsætter SKAT sagsbehandlingen. Herefterskal det afgøres,med hvilken procentsats, der skal udbetales godtgørelse med i forhold tilmedholdsgraden, sagstypen og afhængig af, om der er tale om áconto udbetaling.Der skal også tages stilling til rimeligheden af den sagkyndiges honorar. Vurderer SKAThonoraret som rimeligt, udbetales godtgørelsen. Anser SKAT det ikke er rimeligt, kanSKAT enten i sin afgørelse foretage en rimelighedsvurdering og skønsmæssigt fastsætte detgodtgørelsesberettigede honorar eller træffe en afgørelse med forbehold for tilbagebetaling.I den sidstnævnte situation er der mulighed for at forelægge honorarkravet for advokatersog revisorers brancheorganisationer til en vurdering af honorarets størrelse.Er der i afgørelsen lagt oplysninger til grund, som ansøger ikke er bekendt med, eller inde-holder afgørelsen væsentlige ændringer i forhold til det ansøgte, foretages som en serviceog god sagsbehandlingsskik, høring, uagtet der som hovedregel ikke er høringspligt i dennesagstype, inden afgørelsen træffes. Høringsperioden er som minimum 14 dage.
Side 2
Når afgørelsen om udbetaling af godtgørelse er truffet, kvalitetssikres beregningen af godt-gørelsen i afgørelsen af en anden medarbejder, end den, der traf afgørelsen. Der efter ud-sendes afgørelsen til ansøger og eventuelt den sagkyndige. Der sendes en kopi af afgørelsenmed post til SKATs bogholderi, der forestår udbetalingen typisk inden for en uge fra afgø-relsesdatoen med forbehold for weekends og helligdage. Endelig lukkes sagen i SKATsjournalsystem og afslutningsvist indberetter sagsbehandler afgørelsen i to forskellige sy-stemer, før sagen er helt færdig.Pr. 1. januar 2010 var tilknyttet 11 medarbejdere til opgaven om omkostningsgodtgørelsem.v. Der er i marts måned 2010 tilknyttet yderligere 2,8 medarbejdere til omkostningsgodt-gørelsesområdet for at kompensere for en afgang på 4,5 årsværk i 2009, så der fortsat kansikres en kort sagsbehandlingstid i sager om omkostningsgodtgørelse.
Side 3