Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
754114_0001.png
754114_0002.png
J.nr. 2009-418-0127Dato: 10. november 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 30 af 3. november 2009.(Alm. del)
Kristian Jensen/ Ivar Nordland

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 13. oktober 2009 fra Advokat-firmaet Mazanti-Andersen, Korsø Jensen og Partnere vedrørende SAS-piloters beskatnings-forhold, jf. alm.del – bilag 11.

Svar:

Advokatfirmaet Mazanti-Andersen, Korsø Jensen & Partnere har i en skrivelse af 13.oktober 2009 rettet henvendelse til udvalget.Firmaet kritiserer først min svar af 8. oktober 2009 på henvendelsen af 16. september 2009.Firmaet skriver bl.a., at jeg skulle have meddelt som begrundelse for ikke loyalt at refereregældende ret eller konsekvenserne af opsigelsen af overenskomsterne, at jeg ønskede at be-skrive de gældende regler så kort som muligt.Jeg vil hertil svare, at der er advokatfirmaets påstand, at jeg ikke loyalt har refereret gæl-dende ret eller konsekvenserne af opsigelsen. Jeg er ikke enig i denne påstand.
Firmaet henviser til, at SAS-piloter bosiddende i Frankrig og Spanien er kommet i klemmeved opsigelsen af dobbeltbeskatningsoverenskomsterne med de to lande. Firmaet opfordrerderfor Skatteudvalget til at realitetsbehandle dets forslag om en overgangsordning for SAS-piloter bosiddende i de to lande, så de fritages for dansk beskatning af deres løn fra SAS.Jeg vil hertil først bemærke, at der alene er dansk beskatning af SAS-piloter, bosiddende iFrankrig og Spanien, hvis de pågældende har base i København. Danmark beskatter der-imod ikke SAS-piloter, bosiddende i de to lande, hvis de har base i Norge eller Sverige.Jeg vil dernæst henvise til mit svar af 8. oktober 2009 på firmaets henvendelse af 16. sep-tember 2009, hvori jeg henviste til, at de pågældende piloter hidtil har været omfattet af denforholdsvis lave indkomstbeskatning i Frankrig og Spanien, uden at de var omfattet af plig-ten til betaling af sociale bidrag, der ellers skal modsvare den lave indkomstskat.Som nævnt i mit svar af 8. oktober 2009 medfører EU’s regler om social sikring, at de på-gældende er socialt sikret i Danmark, idet de nu er beskæftiget for en filial her i landet afSAS.Jeg finder det således ikke urimeligt, at de pågældende skal betale dansk skat af deres ind-komst.Som også nævnt i mit svar er det altid vanskeligt at afgrænse, hvem der skal være omfattetaf en overgangsregel i forbindelse med ændring eller opsigelse af en dobbeltbeskatnings-overenskomst, så de ikke berøres af en skærpelse af beskatning som følge af de nye regler,men bevarer en gunstig skattemæssige stilling efter de gamle regler.På dette punkt mener jeg ikke, at piloter kan sammenlignes med pensionister, som Folke-tinget har indført overgangsregler for. For så vidt angår pensionister, gælder det særlige, atde ofte har svært ved at indrette sig på ændret beskatning, idet de på grund af alder ellersvagelighed typisk har svært ved f.eks. at flytte til en billigere bolig.Jeg vil derfor gentage, at jeg ikke ønsker at udvide den allerede vedtagne overgangsregel.
Side 2