Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
821436_0001.png
821436_0002.png
J.nr. 2010-318-0198Dato: 31. marts 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 298 af 4.marts 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Annemette Ottosen

Spørgsmål 298:

Ministeren anmodes om at oplyse, hvorledes personale i Nationalbanken,der har gunstige personalelån, beskattes efter reglerne i Ligningslovens § 16, stk. 3, herun-der hvorledes den skattepligtige fordel beregnes efter retningslinierne i Ligningsvejlednin-gen afsnit A.B.1.9.9. Personalelån.

Svar:

Grundlaget for beskatning af personalegoder er statsskattelovens § 4 og ligningslo-vens § 16. Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst medregnes vederlag i form afformuegoder af pengeværdi, sparet privatforbrug og værdien af helt eller delvis vederlagsfribenyttelse af andres formuegoder, når godet modtages som led i et ansættelsesforhold ellersom led i en aftale om ydelse af personligt arbejde i øvrigt.Personalegoder, der er skattepligtige i henhold til ligningslovens § 16, værdiansættes skat-temæssigt som udgangspunkt til markedsværdien, altså den værdi, som det måtte antages atkoste den skattepligtige at erhverve godet i almindelig fri handel.For køb af varer og tjenesteydelser, som arbejdsgiveren udbyder til salg som led i sin virk-somhed gælder, at der alene skal ske beskatning af den ansattes fordel ved købet, idet om-fang rabatten overstiger arbejdsgiverens avance.Ansatte i finanssektoren, herunder Nationalbanken, der har optaget lån hos eller gennemarbejdsgiveren, skal i henhold til ligningslovens § 16, stk. 3, alene beskattes i det omfang,lånet er ydet til en lavere rente, end hvad der svarer til arbejdsgiverens omkostninger i for-bindelse med lånet, dvs. kostprisen for de penge der udlånes.Det skattepligtige beløb af et personalegode i form af et såkaldt personalelån, optaget hosen arbejdsgiver i finanssektoren, skal derfor beregnes som forskellen mellem arbejdsgive-rens kostpris for udlånet og den lavere rente som medarbejderen skal betale for lånet.
Side 2