Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
818820_0001.png
818820_0002.png
J.nr. 2010-713-0031Dato: 25. marts 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 297 af 4. marts 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/K.-H. Ludolph

Spørgsmål:

Hvorledes sker der indberetning til SKAT om skattepligtige fordele af fordel-agtige personalelån i den finansielle sektor efter reglerne i Ligningslovens § 16, stk. 3, ogopgjort efter de retningslinier, der er angivet i Ligningsvejledningen afsnit A.B.1.9.9. Per-sonalelån?

Svar:

Reglerne om indberetning af fordelagtige personalelån fremgår af § 13 i bekendtgø-relse nr. 1198 af 9. december 2009 om indberetningspligter m.v. efter skattekontrolloven.Indberetningen skal ske til indkomstregisteret, og skal ske mindst en gang månedligt. Ind-beretningen kan godt ske oftere, f.eks. hvis arbejdsgiveren i forbindelse med en lønkørselfor en 14-dages lønnet ønsker at foretage indberetningen samtidig med lønkørslen.Indberetningen skal foretages ved angivelse af godets skattepligtige værdi. Det er dermedde skattemæssige regler for beskatning af personalelån, der er afgørende for, om der er enskattepligtig værdi og i givet fald, hvordan denne værdi opgøres. Hvis der ikke er nogenskattepligtig fordel, skal der ikke indberettes. Hvis lånet er skattepligtigt, skal fordelen der-imod indberettes. Indberetningen sker på et felt, hvor der også indgår eventuelle andre ind-beretningspligtige personalegoder som er arbejdsmarkedsbidragsfri B-indkomst.Det fremgår af Ligningsvejledningens afsnit A.B.1.9.9, at ansatte i finanssektoren, der haroptaget lån hos eller gennem arbejdsgiveren, skal beskattes i det omfang, lånet er ydet til enlavere rente, end hvad der svarer til arbejdsgiverens omkostninger i forbindelse med lånet(kostprisen for de penge der udlånes).Det er således forskellen mellem arbejdsgiverens omkostninger og den lavere rente, medar-bejderen skal betale, der beskattes og dermed indberettes. Hvis det skattepligtige beløb op-gøres f.eks. på årsbasis, skal der indberettes det beløb, der efter en forholdsmæssig forde-ling kan henføres til den periode (måned, 14 dage eller andet), indberetningen vedrører.
Side 2