Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
821963_0001.png
821963_0002.png
821963_0003.png
J.nr. 2010-713-0031Dato: 06.04.2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål 296 af 4. marts 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Annemette Ottosen

Spørgsmål:

Ministeren anmodes om at oplyse provenuvirkningen af, at lønsumsafgiftenfor den finansielle sektor udvides til at blive beregnet af skattepligtige personalegoder om-fattet af skattekontrollovens § 7 og § 7A, til skatteministeren. Der ønskes oplyst virkningenud fra satsen for 2011 og satsen for 2013.

Svar:

Den del af vederlaget, der ydes ansatte i form af aktieordninger, som er omfattet afligningslovens §§ 7A, 7H og 28, indgår efter gældende regler ikke i grundlaget for bereg-ning af virksomhedernes lønsumsafgift.Som nævnt i svaret af 17. marts 2010 på alm. del spm. 251, blev det skønnet, at inddragelseaf aktieoptionsordninger omfattet af ligningslovens § 28 i lønsumsafgiften i perioden 2005-2008 udgjorde et årligt merprovenu på mellem 12 og 25 mio. kr.Dette skøn var baseret på tilbagebetalingskrav i forbindelse med SKM2008.895.SKAT. Dervar tale om et enkelt tilbagebetalingskrav, der beregningsmæssigt og opregnet lå til grundfor skønnet over de samlede tilbagebetalingskrav. I og med at skønnet var baseret på blot etenkelt tilbagebetalingskrav, er det behæftet med betydelig usikkerhed, jf. også at der er op-lyst et interval.Udover aktieoptionsordninger omfattet af ligningslovens § 28 er aktieoptionsordninger om-fattet af ligningslovens §§ 7A og 7H heller ikke med i lønsumsafgiftsgrundlaget. Skattemi-nisteriet er ikke i besiddelse af fyldestgørende opgørelser over omfanget af de nævnte ak-tieordninger. Det skønnes, at værdien af aktieoptionsordninger omfattet af ligningslovens§§ 7A, 7H og 28 udgør i størrelsesordenen godt 1 mia. kr., hvoraf ordninger omfattet af §28 udgør størsteparten. Tages der udgangspunkt i, at den finansielle sektors lønsum udgørca. 7,5 pct. af lønsummen i erhverv med markedsmæssig produktion, og der antages at væ-re en forholdsmæssig sammenhæng mellem værdien af aktieordninger og lønsummen i er-hvervene, kan værdien af aktieordningerne opgøres til i størrelsesordenen ca. 75 mio. kr. iden finansielle sektor. Skønnet er baseret på opgørelser for 2006, og der er ikke taget hen-syn til den efterfølgende udvikling i konjunkturerne.I det omfang aktieordninger i den finansielle sektor er mere udbredt end i andre erhverv, vilder være tale om et underkantsskøn. På den baggrund skønnes, at såfremt der skulle bereg-nes lønsumsafgift af aktieoptionsordninger omfattet af ligningslovens §§ 7A, 7H og 28,ville det medføre et umiddelbart merprovenu i størrelsesordenen ca. 10-15 mio. kr. årligt.Der er usikkerhed på skønnet, men den vurderes at være mindre end det tidligere oplyste isvaret på spørgsmål 251.En udvidelse af lønsumsgrundlaget vil betyde, at det bliver mere omkostningsfuldt for virk-somheden at anvende aktier og købe- og tegningsretter omfattet af ligningslovens regler.Denne merudgift må forventes i det store hele at blive nedvæltet på medarbejderne, såledesat virksomhedens samlede nettolønudgifter forbliver konstante. Dette betyder isoleret set, atdet umiddelbare merprovenu, som angivet ovenfor, reduceres.Der er ikke heri taget stilling til eventuelle praktiske problemer ved at inddrage værdien afaktieordninger i lønsumsafgiftsgrundlaget, f.eks. at indkomståret for tildelingstidspunktetSide 2
som oftest er forskelligt fra retserhvervelsestidspunktet, eller at en køberet ikke nødvendig-vis udnyttes.
Side 3