Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
823182_0001.png
823182_0002.png
823182_0003.png
J.nr. 2010-713-0031Dato: 8. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 294 af 4. marts 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/K.-H. Ludolph

Spørgsmål 294:

Ministeren anmodes om at fremsende en fortegnelse over de skattepligtigepersonalegoder i finanssektoren, hvor arbejdsgiveren ikke medregner udgifterne ved opgø-relse af lønsumsafgiften. Der ønskes herunder en fortegnelse over de goder, der fra 2010 eromfattet af indberetningspligten efter skattekontrollovens § 7 og § 7 A.

Svar:

Lønsumsafgiftsloven fastslår, at virksomheder inden for den finansielle sektor skalbetale lønsumsafgift. Grundlaget for beregning af lønsumsafgiften er virksomhedens løn-sum. Lovens § 4, stk. 3, bestemmer endvidere, at ved opgørelse af lønsummen skal afløn-ning i naturalier medregnes til lønsummen i det omfang, de berettiger til feriegodtgørelseefter ferieloven.Jeg har bedt Pensionsstyrelsen under Beskæftigelsesministeriet om at bistå mig med besva-relse af det første punktum i ovenstående spørgsmål nr. 294. Pensionsstyrelsen kan ikke ud-tale sig generelt om naturalier og personalegoder, men styrelsen kan alene udtale sig ompersonalegoder og naturalier, der skal beregnes feriegodtgørelse af, og som dermed ogsåskal indgå i grundlaget for opgørelse af lønsumsafgiften.Feriegodtgørelse beregnes af ethvert indkomstskattepligtigt lønbeløb og personalegode,som ikke medfører fradrag i indtægten, jf. § 26, stk. 1, i ferieloven. Værdien af personale-goder beregnes på grundlag af de af Skatterådet fastsatte takster for optjeningsåret.Udtrykket personalegoder dækker fortolkningen af naturalydelser, og det skal opfattes ioverensstemmelse med ligningslovens og skattekontrollovens definition af begrebet.Begrebet omfatter således tilskud til telefon uden for arbejdsstedet og vederlag i form afformuegoder af pengeværdi, sparet privatforbrug og værdien af helt eller delvis vederlagsfribenyttelse af andres formuegoder, når tilskuddet eller godet modtages som led i et ansættel-sesforhold.Dog skal nævnes aflønninger med købe- eller tegningsretter til aktier som en aflønnings-ordning, der ikke berettiger til feriegodtgørelse efter ferieloven og dermed heller ikke ind-går i grundlaget for beregning af lønsumsafgift i virksomheden. Her vil jeg i øvrigt gernehenvise til mine svar til Skatteudvalget på spm. 249 – 252 alm. del stillet den 15. februar2010, som netop besvarer spørgsmål om lønsumsafgift af aktieordninger.Skattekontrollovens §§ 7 og 7 A omfatter mere end personalegoder, f.eks. omfatter be-stemmelserne også løn og honorarer. Det er ved besvarelsen lagt til grund, at der alene øn-skes en fortegnelse over personalegoder, som er A-indkomst og dermed omfattet af skatte-kontrollovens § 7, aktiekøberetter, aktier og tegningsretter omfattet af skattekontrollovens §7 A, stk. 2, samt personalegoder, som er omfattet personalegodereglen i skattekontrollovens§ 7 A, stk. 3.Indberetningspligten efter skattekontrollovens § 7 omfatter personalegoder, som er A-indkomst. Det drejer sig om fri bil, fri kost og logi opgjort efter skatterådets standardsatserog multimedier. Disse goder er omfattet af indberetningspligten efter § 7.
Side 2
I medfør af skattekontrollovens § 7 A, stk. 2, er der indberetningspligt vedrørende købe-ogtegningsreretter til aktier eller anparter, der tildeles ansatte i et arbejdsgiverselskab. Dettegælder, hvad enten de omhandlede retter er omfattet af den almindelige personalegoderegeli ligningslovens § 16 eller de særlige regler i ligningslovens § 28. Der er desuden indberet-ningspligt vedrørende værdien af aktier eller anparter, der er ydet som led i et ansættelses-forhold, som led i personligt arbejde eller som tildeles et valgt medlem af eller som med-hjælp for bestyrelser m.v. Efter ligningslovens § 7 H kan selskaber tildele vederlag i formaf aktier, køberetter til aktier og tegningsretter til aktier til de ansatte. Værdien af disse akti-er skal, forudsat visse betingelser er opfyldt, ikke indgå i medarbejderens skattepligtigeindkomst. Eventuel fortjeneste ved salg af aktien sker som aktieindkomst. Selskabet skalforetage indberetning med markering for, at der er ydet medarbejderaktier omfattet af den-ne regel.Indberetningspligten efter skattekontrollovens § 7 A, stk. 3, omfatter som udgangspunkt al-le personalegoder, som er skattepligtige efter ligningslovens § 16. Omfattet af denne be-stemmelse er vederlag i form af formuegoder af pengeværdi, sparet privatforbrug og værdi-en af helt eller delvis vederlagsfri benyttelse af andres formuegoder. Det er en forudsæt-ning, at tilskuddet eller godet modtages som led i et ansættelsesforhold eller som led i enaftale om ydelse af personligt arbejde i øvrigt. Desuden omfatter det sådanne goder, somstilles til rådighed for personer, der er valgt til medlem af eller medhjælp for bestyrelser,udvalg, kommissioner, råd, nævn eller andre kollektive organer.Dermed er en positiv fortegnelse over goder omfattet af bestemmelsen ikke mulig.Der er dog nogle goder, som er undtaget for indberetningspligten. Det drejer sig om føl-gende goder:Goder, som arbejdsgiveren i overvejende grad har ydet af hensyn til den ansattesarbejde. Disse goder beskattes kun, hvis den samlede årlige tildeling af sådanne go-der fra en eller flere arbejdsgivere overstiger 5.500 kr. (i 2010). Disse goder er ikkeomfattet af indberetningspligten, uanset at beløbsgrænsen er overskredet.Privat benyttelse af andre goder, der stilles til rådighed af hensyn til arbejdet.Bonuspoint optjent i forbindelse med flyrejser og hotelovernatninger m.v.Firmabørnehave og firmavuggestue til rådighed.Lejlighedsvis privat benyttelse af arbejdsredskaber m.v.Privat benyttelse af arbejdsgiverbetalt parkeringsplads i tilknytning til arbejdsplad-sen.
Uanset disse undtagelser skal følgende goder dog altid indberettes: Fri bil, fri helårsboligog forbrug af opvarmning, el, vand m.v. i tilknytning hertil, fri sommerbolig, fri lystbåd,medie-/radiolicens, multimedier samt fri kost og logi.De indberetningspligtige goder skal indberettes med angivelse af den skattepligtige værdi.Frikort til offentlig befordring skal dog alene indberettes uden angivelse af værdi.
Side 3