Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
FolketingetSkatteudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
10. marts 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-151-0363JEE42923
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 256 (Alm. del), som Folke-tingets Skatteudvalg har stillet til justitsministeren den 16. februar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 256 (Alm. del) fra Folketingets Skatteudvalg:
”Kan ministeren bekræfte, at der hos Københavns Politi iøjeblikket er 45 sager om økonomisk kriminalitet, som ikkebliver efterforsket på grund af mangel på mandskab?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten. I den anledning har Rigsadvokaten henvisttil følgende udtalelse fra Københavns Politi:”Københavns Politi modtager et stort antal anmeldelser omøkonomisk kriminalitet. Det er bl.a. af ressourcemæssigegrunde nødvendigt at foretage en prioritering af den efter-forskningsmæssige indsats i de enkelte sager. Alle anmeldel-ser bliver vurderet og prioriteret ved modtagelsen. Egentligsagsbehandling og efterforskning finder efterfølgende sted.Der vil som følge af prioriteringen af sagerne for vissesagstypers vedkommende være en vis ventetid, inden efter-forskning finder sted.”Rigsadvokaten har i tilknytning hertil supplerende oplyst følgende:”I de første par år efter politireformen blev der brugt megetbetydelige ressourcer på at organisere de nye kredse, gen-nemføre flytningerne og etablere fælles sagsgange i de sam-menlagte kredse. Dette har betydet, at en række sager har væ-ret under behandling i anklagemyndigheden i længere tid endsædvanligt. I den forbindelse har der navnlig været fokus påden personfarlige kriminalitet, og det har derfor vist sig van-skeligt at fremme sager om økonomisk kriminalitet med denfornødne hurtighed.Imidlertid har bekæmpelsen af økonomisk kriminalitet i deseneste år været et særligt prioriteret indsatsområde for poli-tiet og anklagemyndigheden. Det følger således af udmønt-ningsplanen for flerårsaftalen for politiet og anklagemyndig-heden 2007-2010, at indsatsen mod større økonomisk krimi-nalitet skal fastholdes og intensiveres gennem de mulighederfor øget faglig specialisering mv., som politireformen giver.I overensstemmelse hermed indgår der i rigsadvokatens di-rektørkontrakt og resultatkontrakterne for politidirektørernefor 2009 bl.a. et mål om øget fokus på større sager om øko-nomisk kriminalitet.Rigsadvokaten vil også fremover sikre, at politikredsene harbetydelig fokus på at få behandlingen af økonomiske straffe-sager tilbage på niveauet fra før politireformen. Behandlingen2
af økonomiske straffesager vil således også i 2010 være højtprioriteret af anklagemyndigheden, og der vil i den forbindel-se blive iværksat en række yderligere initiativer med henblikpå at styrke behandlingen af økonomiske straffesager.Dette indebærer bl.a., at nøgletal om behandlingen af øko-nomiske straffesager løbende vil blive drøftet i anklagemyn-dighedens fagudvalg om økonomisk kriminalitet.Det kan endvidere oplyses, at sager om økonomisk kriminali-tet er udvalgt som et særligt indsatsområde for 2010 i forbin-delse med statsadvokaternes tilsyn med politikredsenes straf-fesagsbehandling.Tilsvarende er indsatsen mod større økonomisk kriminalitetudpeget som et operativt fokusområde i Rigsadvokatens ogRigspolitiets ”Overordnet strategisk plan for politiets og an-klagemyndighedens arbejde i 2010”. Det fremgår heraf, at deter væsentligt, at der i samarbejde mellem politi og anklage-myndighed – og bl.a. i fortsættelse af allerede iværksatte ak-tiviteter – er fokus på også at sikre en effektiv forfølgning afden tunge økonomiske kriminalitet. Det er forudsat, at strate-gien skal udmøntes i underliggende nationale og lokale stra-tegier og handlingsplaner.”Justitsministeriet kan i tilknytning til ovenstående oplyse, at de involve-rede myndigheder løbende drøfter, hvordan indsatsen på området kantilrettelægges mest hensigtsmæssigt. Således blev det på et møde den 26.januar 2010 mellem Justitsministeriet og Skatteministeriet besluttet, atsamarbejdet mellem SKAT og politiet skal intensiveres yderligere. Detskal bl.a. ske gennem en formalisering af samarbejdet på både centralt oglokalt niveau inspireret af den model, som har givet gode resultater i for-bindelse med den såkaldte Al Capone-indsats over for bande- og rocker-medlemmer.
3