Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 2010-318-0194Dato: 15. marts 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 248 af 15. februar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Annemette Ottosen
Spørgsmål 248:
Ministeren anmodes om at uddybe påstanden i svaret af 10. februar 2010på alm. del - spørgsmål 144, om, at der ikke er nogen (nævneværdig) skattemæssig fordelved de tildelte aktieoptioner til ansatte i finanssektoren, idet den lavere beskatning hos deansatte som aktieindkomst modsvares af, at arbejdsgiverselskabet ikke har fradrag for ak-tietildelingen (stigningen i aktiernes kursværdi fra fastsættelse af købskursen til udnyttelsenaf optionen). I den anledning anmodes ministeren om at bekræfte, at hvis aktieincitament-programmet omfattet af ligningslovens § 7 H består i optioner til køb af aktier, og den på-gældende arbejdsgiver(pengeinstituttet) afdækker den udstedte købsoption ved erhvervelseaf egne aktier, så er den tilsvarende kursstigning på disse egne aktier skattefri efter de nyeregler i aktieavancebeskatningslovens § 10, og den manglende fradragsret hos pengeinsti-tuttet modsvares således af en tilsvarende skattefri indtægt på egne aktier fra og med 2010.Hvis aktieincitamentprogrammet omfattet af ligningslovens § 7 H består i optioner til teg-ning af aktier, og den pågældende arbejdsgiver (pengeinstituttet) derfor udsteder nye aktierved udnyttelsen af optionen, har det pågældende pengeinstitut ikke selv udgifter til dækningaf den ansattes fortjeneste på optionen, men denne bæres af de øvrige aktionærer, der skal”dele” værditilvæksten i selskabet med ejerne af tegningsoptionerne, og de får derved enmindre skattepligtig aktieavance i det omfang, der er tale om danske ultimative aktionærer iarbejdsgiverpengeinstituttet.Svar:
Det fremgår af svaret af 10. februar 2010 på spørgsmål 144 (alm. del), at når selska-bet efter ligningslovens § 7 H ikke har fradragsret for udgiften til aktietildelingerne til deansatte, vil selskabet reducere værdien af aktietildelingen i forhold til almindelig løn, somselskabet har fradragsret for, med 25 pct. svarende til skatteværdien af fradragsretten. Her-ved er selskabets samlede udgifter de samme, hvad enten selskabet tildeler sine ansatte ak-tier, købe- eller tegningsretter, som den ansatte ikke skal medregne til den skattepligtigeindkomst ved retserhvervelsen, eller selskabet giver de ansatte almindelig pengeløn, der erindkomstskattepligtig.Det fremgår af ligningslovens § 7 H, stk. 6, 1. pkt., at ved ydelse af aktier, køberetter til ak-tier eller tegningsretter til aktier, som den ansatte ikke skal medregne til den skattepligtigeindkomst efter ligningslovens § 7 H, stk. 1, har selskabet ikke fradrag efter statsskattelo-vens § 6, stk. 1, litra a, som en driftsudgift af værdien af aktierne, købe- eller tegningsret-terne. Ved værdien forstås favørkurselementet, der består i, at den ansatte erhverver aktier-ne m.v. til en lavere anskaffelsessum end markedskursen.Begrundelsen for reglen om, at selskabet ikke har fradrag for udgiften, er, at når den ansatteikke skal indkomstbeskattes af vederlaget, skal selskabet heller ikke kunne fratrække denmodsvarende udgift.Består tildelingen af tegningsretter til aktier, kan selskabet - modsat spørgerens opfattelse -konstatere et tab, der fremkommer ved, at aktierne kan erhverves af den ansatte til favør-kurs. Efter en Højesterets dom af 13. november 2002 er selskabet det retssubjekt, der bliverforpligtet ved tildeling af tegningsretter til aktier, og som således lider et tab ved, at aktier-ne erhverves af den ansatte til favørkurs. Dette tab kan ifølge Højesterets dom fradrages ef-ter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, som en driftsomkostning. Som nævnt har det ikkeSide 2
været hensigten, at selskabet skulle kunne fratrække udgiften ved tildeling af tegningsrettertil aktier til de ansatte. Derfor blev der ved indførelsen af ligningslovens § 7 H i 2003 fast-sat, at selskabet efter ligningslovens § 7 H, stk. 6, 1. pkt., ikke har fradrag for udgiften vedtildeling af tegningsretter til aktier, dvs. favørkurselementet.Det er korrekt som anført i spørgsmålet, at når den ansatte udnytter en tegningsret til aktier,bliver værdien af de øvrige aktionærers aktier udvandet forstået på den måde, at flere aktierindebærer, at værdien af de øvrige aktier bliver lavere. Det vil sige, at værdien af aktiernefor de øvrige aktionærer, dvs. aktionærer, der ikke tildeles aktier i henhold til en tegningsrettil aktier, bliver lavere. I det omfang aktionærerne er skattepligtige her til landet, bliver denaktieavance, der realiseres ved afståelsen af aktierne, lavere end uden en sådan ”udvan-ding” af aktiernes værdi. Denne ”udvanding” af aktiernes værdi for de øvrige aktionærervedrører imidlertid ikke afskæringen af selskabets fradragsret for favørskurselementet.Det fremgår af ligningslovens § 7 H, stk. 6, 2. pkt., at ved afståelse af aktier m.v., der erskattefri for den ansatte efter ligningslovens § 7 H, stk. 1, og afståelse af aktier til opfyldel-se af tildelte køberetter, der er skattefri for den ansatte efter ligningslovens § 7 H, stk. 1,skal aktierne m.v. ved opgørelse af gevinst og tab efter aktieavancebeskatningsloven ansesfor afstået til handelsværdien på afståelsestidspunktet. Gevinst og tab på de afståede aktieropgøres som forskellen mellem aktiernes markedsværdi på afståelsestidspunktet og aktier-nes oprindelige anskaffelsessum. Det vil sige, at selskabet alene har et tabsfradrag svarendetil det tab, der kunne opnås ved et salg til tredjemand. Der kan således ikke efter aktieavan-cebeskatningsloven opnås fradrag for den del af tabet, der skyldes, at aktierne m.v. afstås tilen kurs under markedskursen. Reglen skal sikre, at selskaberne heller ikke efter aktieavan-cebeskatningsloven vil kunne få fradrag for et tab, herunder den del, der kan henføres til, ataktierne kan erhverves til favørkurs.Siden indførelsen af reglerne i ligningslovens § 7 H i 2003 er reglerne for selskabers ge-vinst og tab på egne aktier ændret i forbindelse med Forårspakke 2.0. Det er i aktieavance-beskatningslovens § 10 fastsat, at selskaber ikke skal medregne gevinst og tab på egne akti-er ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Begrundelsen er, at udbytter af egne akti-er er skattefrie. Så nu følger det også af aktieavancebeskatningsloven, at selskabet ikke harfradrag for tab, der kan henføres til, at aktierne kan erhverves til favørkurs.Der er efter min opfattelse ikke noget problem knyttet til, at selskabet med Forårspakke 2.0ikke skal beskattes af en kursgevinst af egne aktier, som selskabet tildeler de ansatte til fa-vørkurs, idet selskabet omvendt heller ikke har fradrag for et kurstab af egne aktier.
Side 3