Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
807215_0001.png
807215_0002.png
J.nr. 2010-618-0026Dato: 2. marts 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 247 af 15. februar2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen(SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Ivar Nordland

Spørgsmål:

Ministeren anmodes – med henvisning til hans kommentar om, at man bør ”presse skattely-lande til at lave aftaler om udveksling af oplysninger” jf. artiklen ”Skatteskandale: Skatte-ministeren: Nej” i Jyllands-Posten den 27. februar 2008 – om at oplyse, om der er igangsatnye tiltag for at ændre situationen, som blandt andet er beskrevet i svar på spørgsmål 185 af23. januar 2009, hvori ministeren afviser at bruge EU til at presse Østrig til at udlevere op-lysninger om skjulte danske formuer.

Svar:

Som oplyst i min forgængers besvarelse af 19. februar 2009 på spørgsmål 185 (alm. del)giver EU’s bistandsdirektiv ikke de danske skattemyndigheder adgang til at anmode deøstrigske skattemyndigheder om at undersøge, om et østrigsk pengeinstitut skulle have dan-ske kunder.I svaret oplystes det også, at hvis de danske myndigheder anmodede de østrigske myndig-heder om at undersøge, om bestemte danske personer eller selskaber har indestående i etbestemt østrigsk pengeinstitut, ville de østrigske myndigheder formentligt afvise anmod-ningen med henvisning til national lovgivning om bankhemmelighed.Jeg kan nu oplyse, at Danmark og Østrig den 16. september 2009 indgik en protokol omændring af den dansk-østrigske dobbeltbeskatningsoverenskomsts artikel om informations-udveksling. Ændringen medfører, at de østrigske skattemyndigheder i fremtiden efter an-modning fra de danske skattemyndigheder skal undersøge og fremsende oplysninger om,hvorvidt bestemte danske personer eller selskaber har konti mv. i et bestemt østrigsk penge-institut mv., hvis de danske myndigheder redegør for, hvorfor de har mistanke om, at depågældende har sådanne konti mv. De danske skattemyndigheder kan altså fortsat ikke an-mode de østrigske myndigheder om at deltage i stikprøve-kontrol.Protokollen træder i kraft fra 1. januar 2011.Jeg kan videre oplyse, at Danmark og andre EU-lande arbejder for, at Østrigs (og Luxem-bourgs) overgangsordning i EU’s rentebeskatningsdirektiv skal bortfalde. Efter direktivetskal et EU-land sikre beskatningen af renteindkomst mv., som en fysisk person fra et andetEU-land modtager gennem et pengeinstitut mv. i det førstnævnte land. Som hovedregelskal EU-landene pålægge dets pengeinstitutter mv. at indsende oplysninger til skattemyn-dighederne i det pågældende land om rentebetalinger mv. til fysiske personer i andre EU-lande, hvorefter de indberettede oplysninger videresendes til skattemyndighederne i de an-dre EU-lande, hvor rentemodtager er hjemmehørende. Det giver EU-landene mulighed forat kontrollere, om der sker korrekt beskatning af rentemodtager. I dag har Østrig (og Lu-xembourg) en overgangsordning, så de i stedet skal sikre beskatningen af disse rentebeta-linger ved at opkræve en kildeskat af disse betalinger og overføre � af provenuet af dennekildeskat til det EU-land, hvor rentemodtager er hjemmehørende, uden at røbe identitetenpå rentemodtager.Side 2