Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 2010-238-0082Dato: 08.03.2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 195 af 5. februar2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen(SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Lene Skov Henningsen
Spørgsmål:
Ministeren bedes redegøre for, hvilke andre OECD-lande, der aktuelt arbejder hen imodøgede energiafgifter, i lighed med de afgifter, der vil blive pålagt industrien i Danmark fraår 2013?
Svar:
De danske energiafgifter, herunder CO2-afgift, er styret af EU’s energibeskatningsdirektiv.Direktivet opstiller en række minimumsafgifter på energi, som alle EU-lande skal overhol-de. Da procesenergi i Danmark indtil 1. januar 2010 var fritaget for energiafgift, har Dan-mark hidtil opfyldt minimumsafgifterne via CO2-afgiften.Med indførelse af EU’s kvotesystem var de kvoteomfattede virksomheder omfattet både afkvoter og CO2-afgift, og der var således tale om dobbeltregulering. Derfor vedtog Folketin-get, at virksomheder, der er kvoteomfattede, skulle slippe for CO2-afgiften. Dette blev god-kendt af EU-Kommissionen på betingelse af, at der indførtes energiafgifter for de kvoteom-fattede virksomheder. Som led iForårspakke 2.0blev der derfor pr. 1. januar 2010 indførtenergiafgift på procesenergi i Danmark, svarende til EU’s minimumsafgift på ca. 4,5 kr. pr.GJ eller ca. 60 kr. pr. tons CO2.Fra 1. januar 2013 forhøjes afgiften på procesenergi fra 4,5 kr. pr. GJ til 15 kr. pr. GJ, sva-rende til en afgiftsforhøjelse på ca. 143 kr. pr. tons CO2.I Danmark skelner vi traditionelt mellem energi- og CO2-afgifter. Bortset fra Finland ogSverige har der i udlandet hidtil ikke været denne skelnen – det er dog ved at ændre sig.Som følge af øget fokus på klimaforandringer generelt og forpligtelser eller målsætningerom reduktion af udledning af CO2er flere lande begyndt at interessere sig for CO2-afgifter.Irland har med virkning fra 2010 valgt at indføre en delvis dansk model, hvor der indføresCO2-afgift for den ikke-kvoteomfattede sektor. Afgiften udgør 15 euro (ca. 110 kr.) pr. tonsCO2, men i modsætning til den danske afgift er der ingen undtagelser til afgiften.Det franske parlament vedtog i november 2009 at indføre en CO2-afgift på 17 euro (ca. 130kr.) pr. tons CO2. Der er en række undtagelser, blandt andet at kvoteomfattede virksomhe-der er fritaget, mens landbrug og maritim anvendelse får delvis godtgørelse. Afgiften skullehave haft virkning fra 1. januar 2010, men den franske forfatningsdomstol har dømt afgif-ten grundlovsstridig pga. for mange undtagelser, og at afgiften ville ramme skævt mellemhusholdninger og industri. Den franske miljøminister er ved at undersøge muligheden for atjustere i forslaget og har foreløbig annonceret, at målet er at sende et nyt forslag til parla-mentet i løbet af foråret.Ud over Irland og Frankrig undersøger en række lande både inden for og uden for EU mu-ligheden for at anvende markedsbaserede instrumenter til at reducere udledningen af CO2.Eksempelvis undersøger Kina, Vietnam, Korea, Japan, Østrig og Indonesien mulighedenfor at indføre CO2-afgift. Der er dog ikke truffet beslutning om at indføre afgifter i de re-spektive lande på nuværende tidspunkt.Side 2