Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
4. oktober 2010Civilkontoret2010-150-1907AER40242
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 995 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. april 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 995 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 9. april 2010fra Ib Holm vedrørende retssikkerhed, jf. REU alm. del – bi-lag 451.Svar:Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Civilstyrelsen, som har oplyst følgende:”1.Det fælles statslige retsinformationssystem, hvor man blandtandet kan søge i alle love og i alle regler (bekendtgørelser, cirkulæ-rer og vejledninger m.v.), der er udstedt af ministerier og centralestatslige styrelser, har siden den 1. januar 1998 været frit tilgænge-ligt på internettet på retsinformation.dk.På retsinformation.dk er det muligt at søge efter dokumenter på fle-re måder, herunder ved søgning på tekst i forskriftens titel eller vedfuldtekstsøgning.På forsiden kan man således i søgefeltet i øverste venstre hjørnesøge på henholdsvis (dele af) titel /populærtitel, nr. og år i de trebaser; Regler, Afgørelser og Lov- og beslutningsforslag.Søgeresultatet returneres således, at gældende dokumenter vises førhistoriske, og at det vigtigste dokument ud fra forskriftens juridiskestatus/den retlige trinfølge vises øverst. Love og lovbekendtgørel-ser vises således før bekendtgørelser, og bekendtgørelser vises førcirkulærer og vejledninger. Indenfor de herved opståede intervallersorteres, så nyeste dokumenter vises først.Anvendes det af Ib Holm nævnte eksempel vil en søgning på"ejendomsskatter" i titelfeltet i dag give et søgeresultat med 59 for-skrifter, hvor den gældende bekendtgørelse nr. 1007 af 26. oktober2009 af lov om lån til betaling af ejendomsskatter vil være øverstpå listen.Kender man ikke en given forskrifts titel, nummer eller år, har manmulighed for at søge på en række andre kriterier, herunder foretageen fuldtekstssøgning, fra søgemenuen ”Avanceret søgning”. Dennemenu har man ligeledes adgang til fra søgefeltet øverst til venstre.Søges der på "ejendomsskatter" i forskriftens fulde tekst, får man idag 655 hits fra regeldatabasen. I dette søgeresultat er bekendtgø-relse nr. 1007 af 26. oktober 2009 af lov om lån til betaling af ejen-domsskatter den femte forskrift på listen. Det er muligt at indsnæv-re søgningen ved at opstille flere kriterier om for eksempel doku-menttype eller ressortministerium.
2
2.De store søgemaskiners adgang til at indeksere et netsted kan re-guleres med en tekstfil, robots.txt, der er placeret i roden af netste-det og benyttes af søgemaskinernes indekseringsrobotter i forbin-delse med indeksering af netstedet. Filen indeholder informationom det aktuelle netsteds ønsker med hensyn til indeksering define-ret ved hvilke sider, der ikke ønskes indekseret.På nuværende tidspunkt er der implementeret robots.txt på retsin-formation.dk, hvorved søgemaskiner som Google, MSN og Yahooikke indekserer den juridiske information på retsinformation.dk.Der indgår en række hensyn i Civilstyrelsens beslutning om søge-maskinernes adgang til at indeksere. Oprindelig har ressourcefor-bruget haft betydelig vægt, fordi den juridiske information på rets-information.dk ikke er statisk. Alle html-sider på retsinformati-on.dk bliver skabt dynamisk ud fra slutbrugersystemets database,og html-siderne ajourføres løbende, når metadata ændres. Der kanvære tale om flere tusinde html-sider, der er "nye" for søgerobot-terne efter den daglige ajourføring, hvorfor retsinformation.dk lø-bende skal bruge betydelige ressourcer på at servicere forskelligesøgerobotter. Den teknologiske udvikling indebærer imidlertid, atdette hensyn har stadig mindre vægt.På retsinformation.dk rangeres søgeresultaterne som nævnt efternyeste gældende og vigtigste dokument øverst i listen ud fra for-skriftens juridiske status/den retlige trinfølge.Søgemaskinerne vil derimod som udgangspunkt ikke kunne range-re søgeresultater efter relevante retsinformatoriske kriterier, menvil i stedet indeksere og returnere søgeresultater ud fra kriterier om,hvor mange gange søgeordet/rne optræder i den indekserede tekst.Ved søgning på en given lovs titel eller dele deraf vil dette i mangetilfælde medføre, at de første søgeresultater vil være mindre bety-dende forskrifter, for eksempel vejledninger, hvori lovens titel ernævnt flere gange, og at selve loven rangeres meget lavt.Der er imidlertid sket en betydelig udvikling af søgemaskinernesindekseringsrobotter, således at mulighederne for at dirigere robot-terne gennem netstedet og give specifikationer vedrørende indhol-det er blevet væsentligt forbedret.På denne baggrund iværksatte Civilstyrelsen i slutningen af 2009udarbejdelsen af nye robots.txt, som skal give de store søgemaski-ner mulighed for at indeksere love og bekendtgørelser på retsin-formation.dk på den mest hensigtsmæssige måde i forhold til in-formationens særlige karakter. De nye robots.txt forventes imple-menteret i forbindelse med en planlagt opgradering af komponenteri produktionssystemet og på netstedet i slutningen af september2009”.Civilstyrelsen har oplyst, at retsinformation.dk nu er åbnet for indeksering,og at f.eks. Google har indekseret indholdet.3