Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
846250_0001.png
846250_0002.png
846250_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
17. maj 2010Lovafdelingen2010-792-1312BBO41447
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 994 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. april 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 994 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt på REUalm. del – bilag 473.”

Svar:

I den henvendelse, der omtales i spørgsmålet, er der redegjort nærmerefor en konkret sag om samvær. Det anføres blandt andet i henvendelsen,at samværsforælderen udøver vold mod bopælsforælderen og samtidigpåvirker barnet negativt. Derudover fremgår det, at barnet ikke vil af stedpå samvær.Justitsministeriet finder det rigtigst ikke at kommentere den konkrete sagnærmere.Generelt kan det oplyses, at det følger af forældreansvarslovens § 19, atet barn har ret til samvær med den forælder, som det ikke har bopæl hos.Ifølge forældreansvarslovens § 21, stk. 1, kan statsforvaltningen efteranmodning træffe afgørelse om samværet, hvis der er uenighed om om-fanget og udøvelsen af samværet. Afgørelser om samvær træffes ud fra,hvad der er bedst for barnet, jf. forældreansvarslovens § 4.Er det ikke bedst for barnet, at der fastsættes samvær, kan statsforvalt-ningen efter forældreansvarslovens § 21, stk. 4, meddele afslag på fast-sættelse af samvær eller ophæve en eksisterende aftale eller afgørelse omsamvær.Det fremgår af bemærkningerne til forslaget til forældreansvarsloven(Folketingstidende 2006-07, tillæg A, s. 4407 ff.), at voldelig adfærd al-tid bør føre til nærmere undersøgelse i forbindelse med, at der behandlesen sag om samvær. En påstand om, at samværsforælderen har udøvetvold over for barnet, eller at barnet udsættes for andre grænseoverskri-dende handlinger under samværet, bør således føre til, at statsforvaltnin-gen iværksætter nærmere undersøgelser af sagen. Har en samværsforæl-der udøvet vold over for barnet, vil samværet i disse situationer blive op-hævet eller afslået af hensyn til barnet.Voldelig adfærd over for bopælsforælderen vil ligeledes kunne føre tilophævelse af eller afslag på samvær. I sådanne situationer er det vigtigtat undersøge, hvordan volden har påvirket barnet og familien som hel-2
hed, hvilket bl.a. vil kunne ske ved børnesagkyndig undersøgelse. Derhenvises også til Familiestyrelsens vejledning nr. 9860 af 6. september2007 om samvær.Statsforvaltningen skal ved modtagelsen af en anmodning om ophævelseeller suspension af samværet begrundet i en påstand om, at samværsfor-ælderen har udøvet vold mod barnet eller bopælsforælderen, hurtigst mu-ligt og helst inden næste samvær tage stilling til, om der er grundlag foren midlertidig afgørelse om suspension af samværet, mens sagen under-søges.Det forhold, at barnet udsættes for en række belastninger, kan også be-grunde, at et samvær ophæves. Et samvær kan således ophæves, hvissamværet er traumatisk for barnet, f.eks. hvis barnet påvirkes af et højtkonfliktniveau mellem forældrene.
3