Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
852942_0001.png
852942_0002.png
852942_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. maj 2010Strafferetskontoret2010-792-1304RAJ41493
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 966 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. april 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 966 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan man i dansk retskelner mellem ofre for menneskehandel, herunder gældssla-ver på den ene side og på den anden side au-pair og andresom har betalt for at komme til Danmark og derfor blivertvunget til acceptere dårlige vilkår, og hvad afgør konkret omman er offer for menneskehandel?”

Svar:

Efter straffelovens § 262 a om menneskehandel straffes den, der rekrutte-rer, transporterer, overfører, huser eller efterfølgende modtager en per-son, hvor der anvendes eller har været anvendt ulovlig tvang, frihedsbe-røvelse, trusler, retsstridig fremkaldelse, bestyrkelse eller udnyttelse af envildfarelse eller anden utilbørlig fremgangsmåde med henblik på udnyt-telse af den pågældende ved kønslig usædelighed, tvangsarbejde, slaverieller slaverilignende forhold eller fjernelse af organer.På samme måde straffes den, der med henblik på udnyttelse af den på-gældende ved bl.a. tvangsarbejde, slaveri eller slaverilignende forholdrekrutterer, transporterer, overfører, huser eller efterfølgende modtageren person under 18 år eller yder betaling eller anden fordel for at opnåsamtykke til udnyttelsen fra en person, som har myndighed over den for-urettede, og den, der modtager sådan betaling eller anden fordel.Det fremgår af lovens forarbejder, at ”slaveri” vil foreligge, når en per-son ud fra en konkret vurdering er berøvet sin frihed og er tvunget til atudføre hårdt arbejde.Det fremgår endvidere, at ”tvangsarbejde” skal fortolkes i overensstem-melse med de gældende internationale instrumenter, heriblandt ILO-konvention nr. 29. af 28. juni 1930 og nr. 105 af 5. juni 1957. Det frem-går af disse, at tvangsarbejde omfatter:
”ethvert Arbejde eller enhver Bistandsydelse, der kræves af enPerson under Trussel om en hvilken som helst Straf, og til hvilketden pågældende Person ikke har tilbudt sig frivilligt. Dog skalUdtrykket ”tvungent eller pligtmæssigt Arbejde” i nærværendeKonventions Forstand ikke omfatte:
2
a) ethvert i Henhold til Lovgivningen om tvungen Værne-pligt krævet Arbejde eller Bistandsydelse til Udførelse afArbejder af rent militær Art,b) ethvert Arbejde eller Bistandsydelse, der indgaar somLed i de normale Borgerpligter, der paahviler Borgerne iet fuldtud selvstyrende Land,c) ethvert Arbejde eller Bistandsydelse, der kræves af enPerson som Følge af en over ham ved en judiciel Afgørel-se fældet Dom paa Betingelse af, at dette Arbejde ellerdenne Bistandsydelse udføres under Tilsyn og Kontrol afoffentlige Myndigheder, og at vedkommende Person ikkegives i Tjeneste hos eller stilles til Raadighed for Private,Selskaber eller private juridiske Personer,d) ethvert Arbejde eller enhver Bistandsydelse, der krævesi Tilfælde af »force majeure«, d.v.s. i Krigstilfælde, i Til-fælde, hvor større Ulykker er indtraadt eller truer, saasom:Ildsvaade, Oversvømmelser, Hungersnød, Jordskælv,voldsom Epidemi blandt Mennesker og Dyr, Angreb afskadelige Dyr, Insekter eller Plantesnyltere samt i Almin-delighed under alle Omstændigheder, som sætter ellermed at sætte hele eller en Del af Befolkningens Liv elleralmindelige Eksistensbetingelser i Fare,e) mindre Arbejder paa Landet, d.v.s. Arbejder, der udfø-res i vedkommende lokale Samfunds direkte Interesse afdets egne Medlemmer og følgelig kan betegnes som nor-male Borgerpligter, der paahviler dette Samfunds Med-lemmer, under Forudsætning af, at Befolkningen selv ellerdens direkte Repræsentanter har Ret til at udtale sig om depaagældende Arbejders Betimelighed”.
3