Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
6. maj 2010Det InternationaleKontor2010-150-1714AHS40161
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 933 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. april 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Morten N. Jakobsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 933 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Hvordan vil ministeren undgå at Danmark i sagen om NielsHolck:- Får en ny ”Camilla Broe sag” og at grundlaget og forud-sætningerne ikke er i orden ved en eventuel udlevering.- At de forudsætninger, ministeren selv har stillet op for atkunne udlevering, ikke holder, jf. Amnesty Internationalekritik om tortur og India Times påstande om, at Indienikke udleverer til afsoning i Danmark.”Svar:
1.
Justitsministeriet modtog i december 2002 en begæring fra de indiskemyndigheder om udlevering af den danske statsborger Niels Holck medhenblik på strafforfølgning i Indien.Efter modtagelsen af begæringen om udlevering har Justitsministerietgennemgået sagen og nøje overvejet, om betingelserne i udleverings-loven er opfyldt. Justitsministeriet har i den forbindelse opstillet en ræk-ke betingelser for udleveringen, som de indiske myndigheder har erklæ-ret at ville overholde. Der henvises til den samtidige besvarelse afspørgsmål nr. 932 (Alm.del) fra Folketingets Retsudvalg.På denne baggrund har Justitsministeriet den 9. april 2010 truffet beslut-ning om udlevering af Niels Holck til strafforfølgning i Indien.Niels Holck har indbragt Justitsministeriets beslutning for domstolene.Under den kommende retssag skal domstolene prøve lovligheden af Ju-stitsministeriets beslutning om udlevering, jf. udleveringslovens § 16.Det indebærer, at domstolene bl.a. skal tage stilling til, om der er reel ri-siko for, at Niels Holck vil blive udsat for tortur i Indien.2.
For så vidt angår Justitsministeriets beslutning af 28. maj 2008 om ud-levering af Camilla Broe til strafforfølgning i USA bemærkes det, atdenne beslutning blev truffet efter, at ministeriet havde gennemgået sa-gen og nøje overvejet, om betingelserne i den danske udleveringslovgiv-ning var opfyldt. Beslutningen blev efterfølgende indbragt for retten ogfundet lovlig ved Østre Landsrets kendelse af 2. juli 2009.3.
Det følger af udleveringsloven, at der ikke må ske udlevering, hvis derer fare for, at den pågældende efter udleveringen vil blive udsat for tortureller anden umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.2
Justitsministeriet har efter en samlet vurdering af materialet ikke fundet,at der foreligger sådanne omstændigheder, at det kan antages, at der isagen om udlevering af Niels Holck er en reel risiko for tortur eller andenumenneskelig eller nedværdigende behandling.Dette skal bl.a. ses i sammenhæng med de betingelser, som de indiskemyndigheder skriftligt har bekræftet at ville overholde. Der kan særligthenvises til, at de indiske myndigheder har bekræftet, at Niels Holck vilblive behandlet i overensstemmelse med artikel 7, 9 og 10 i FN’s interna-tionale konvention om borgerlige og politiske rettigheder og således bl.a.ikke må underkastes tortur eller grusom, umenneskelig eller nedværdi-gende behandling eller straf. Frihedsberøvelsen skal i øvrigt ske underiagttagelse af FN’s minimumsstandarder for behandling af fanger.4.
Justitsministeriet er bekendt med, at det i indiske medier har væretfremført, at Indien ikke vil overføre Niels Holck til Danmark med hen-blik på her i landet at afsone en eventuel fængselsstraf.Jeg kan i den forbindelse oplyse, at departementschefen for det indiskeindenrigsministerium har bekræftet, at Indien vil overholde alle de betin-gelser, som Danmark har stillet i forbindelse med Justitsministeriets ud-leveringsbeslutning. Det gælder også betingelsen om, at den pågældendeefter en eventuel straf vil skulle afsone i Danmark.
3