Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
10. maj 2010Dyrevelfærdskontoret2010-150-1707KAB40777
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 914 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. april 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Christian H. Hansen (UFG).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 914 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes oplyse antallet af sager om dyremishand-ling indenfor de seneste 3 år, hvor ejeren er blevet fradømtretten til at have med dyr at gøre.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen anmodet om en udtalelse fraRigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Jeg kan mere generelt oplyse, at det følger af dyreværnslo-vens § 29, at den, der ved dom findes skyldig i mishandlingeller grovere uforsvarlig behandling af dyr, kan frakendesretten til at eje, bruge, passe eller slagte eller i det hele be-skæftige sig personligt med dyr for bestandigt eller for etnærmere fastsat tidsrum. Det samme gælder den, der eftertidligere at have gjort sig skyldig i uforsvarlig behandling afdyr på ny findes skyldig i en sådan overtrædelse. Der er end-videre i § 29, stk. 1, mulighed for at træffe bestemmelse omtvangsmæssig besætningsreduktion, ligesom der er mulighedfor at begrænse rettighedsfrakendelsen til alene at vedrørebestemte dyreracer eller eksempelvis produktionsdyr.Sager, hvor der bliver spørgsmål om at nedlægge påstand omrettighedsfrakendelse, skal forelægges for rigsadvokaturen,som siden 2000 har ført en manuel oversigt over sagerne påområdet.Formålet med denne forelæggelsesordning vedrørende dyre-værnssager, hvor der kan blive tale om rettighedsfrakendel-se, er bl.a. at sikre, at der – når betingelserne herfor i øvrigter opfyldt – i videst muligt omfang nedlægges påstand omrettighedsfrakendelse i sager om grove eller gentagne over-trædelser af dyreværnsloven.Rigsadvokaten har tidligere til brug for Justitsministerietsbesvarelse af 7. januar 2010 af spørgsmål nr. 106 (Alm. del)fra Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskerioplyst, at rigsadvokaturen i årene 2005-2009 ifølge dennævnte oversigt har modtaget underretning om, at der veddom er sket rettighedsfrakendelse efter dyreværnslovens be-stemmelser over for 78 personer. 69 af disse personer er fra-kendt retten til at eje, bruge, passe eller slagte eller i det helebeskæftige sig personligt med dyr eller produktionsdyr, her-under beskæftige sig erhvervsmæssigt med dyr, for bestan-digt eller i et af retten nærmere fastsat tidsrum. For så vidtangår de øvrige 9 personer er rettighedsfrakendelsen hoved-2
sagelig begrænset til bestemte dyreracer. Samtlige fra-kendelser er sket efter dyreværnslovens § 29.Den ovennævnte besvarelse omhandler både personer, der erdømt for mishandling, groft uforsvarlig behandling eller gen-tagen uforsvarlig behandling af dyr.For så vidt angår antallet af personer, over for hvilke der ersket rettighedsfrakendelse i forbindelse med mishandling afdyr, jf. dyreværnslovens § 28, stk. 1, 3. pkt., kan det – efterfornyet gennemgang af rigsadvokaturens oversigt – oplyses,at rigsadvokaturen i perioden fra 1. januar 2007 og frem til idag har modtaget underretning om, at der ved dom er sketrettighedsfrakendelse over for 26 personer. 25 af disse per-soner er frakendt retten til at eje, bruge, passe eller slagte el-ler i det hele beskæftige sig med dyr eller produktionsdyr,herunder beskæftige sig erhvervsmæssigt med dyr. For såvidt angår den sidste person er rettighedsfrakendelsen be-grænset til bestemte dyreracer.Jeg kan tilføje, at anklagemyndigheden i sager vedrørendemishandling af dyr, jf. dyreværnslovens § 28, stk. 1, 3. pkt.,som altovervejende hovedregel nedlægger påstand om ret-tighedsfrakendelse i medfør af dyreværnslovens bestemmel-ser herom, samt at domstolene som udgangspunkt følger dis-se påstande.”
3