Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
825087_0001.png
825087_0002.png
825087_0003.png
825087_0004.png
825087_0005.png
825087_0006.png
825087_0007.png
825087_0008.png
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. april 2010Politikontoret2010-154-0216LNE40357

Udkast til tale til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AL

(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg torsdag den 8. april 2010.

Samrådsspørgsmål AL:

”Ministeren bedes redegøre for de seneste sager om politisk motiveretvold i Århus og hvilke initiativer vil ministeren tage for at stoppedet?”

[Indledning]

1.

Temaet for dette samråd er vold motiveret i den forurettedes politi-ske tilhørsforhold.Og jeg vil gerne starte med at slå fast, at det naturligvis er fuldstæn-digt uacceptabelt, at mennesker bliver udsat for vold på grund af derespolitiske ståsted.Det må naturligvis aldrig blive sådan i Danmark, at man ikke tør giveudtryk for sine holdninger og meninger af frygt for at blive udsat forvoldelige overfald.Det synspunkt deler vi jo alle.

2.

I samrådsspørgsmålet spørges der særligt til de seneste sager ompolitisk motiveret vold i Århus.Jeg har i anledning af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra hen-holdsvis Østjyllands Politi og Politiets Efterretningstjeneste.
Jeg har derfor tænkt mig at besvare spørgsmålet på den måde, at jegmed baggrund i udtalelser fra Østjyllands Politi og Politiets Efterret-ningstjeneste først redegør nærmere for de seneste sager fra Århus.Derefter vil jeg mere generelt redegøre for politiets indsats mod poli-tisk motiveret vold.

[De seneste sager fra Århus]

3.

Østjyllands Politi har over for mig oplyst, at de seneste episodermed vold med udspring i de yderliggående politiske miljøer i Århusfandt sted i forbindelse med en demonstration lørdag den 6. februar2010 med temaet ”GoodNight White Pride”.Jeg har forstået, at demonstrationen var arrangeret af nogen, der kaldersigProjekt Antifa.

4.

Der var for det første tale om en episode, der fandt sted natten mel-lem onsdag den 3. og torsdag den 4. februar – dvs. 2 dage før demon-strationen – hvor ukendte gerningsmænd udførte omfattende graffiti-hærværk mod en række facader i Århus’ indre by.Graffitien bestod af korte spraymalede ”tacs” med forskellig ordlyd,bl.a.: ”GoodNight White Pride”,”AntifaZone”og ”NoNazis”udførtpå omkring 50 gerningssteder. Værst ramt var et værtshus i Århus, derer kendt som tilholdssted for ”White Pride” – der er en højreekstremi-stisk og nynazistisk hooligangruppering, som støtter det århusianskefodboldhold AGF.For at undgå hævnaktioner etablerede Østjyllands Politi umiddelbartefterfølgende skærpet patruljering og overvågning omkring de steder iÅrhus, der er kendt som tilholdssteder for venstrefløjsaktivister. Der
2
blev imidlertid ikke i den forbindelse konstateret aktivitet fra de højre-radikale grupperinger.

5.

På selve demonstrationsdagen – den 6. februar om eftermiddagen –blev en person tilknyttet internet-blog-siden ”Uriasposten.net” over-faldet af 6-8 maskerede gerningsmænd – formentlig med tilknytningtil det venstreradikale miljø.Overfaldet skete i forbindelse med, at den forurettede foretog tv-optagelse fra demonstrationen. Den forurettede blev slået med flaskerog efterfølgende sparket mod krop og hoved.Østjyllands Politi har oplyst, at man fortsat efterforsker sagen. Politiethar foretaget vidneafhøringer, men det har indtil videre ikke væretmuligt at identificere gerningsmændene til overfaldet.

6.

Under demonstrationen lørdag den 6. februar blev der af ukendtegerningsmænd udøvet hærværk mod nogle busser, som demonstran-terne var ankommet i.På et tidspunkt brød 12 demonstranter ud fra hoveddemonstrationenmed retning mod busserne. Disse 12 personer var alle i besiddelse afflasker, som kunne anvendes som slagvåben. På den baggrund tilba-geholdt politiet midlertidigt de 12 demonstranter med henblik på atforebygge en eventuel voldelig konfrontation mellem de 12 personerog gerningsmændene til hærværket.Ligeledes på demonstrationsdagen – om aftenen – var der et yderlige-re sammenstød mellem to grupper fra henholdsvis det højreradikale ogdet venstreradikale miljø. I den forbindelse blev to personer med til-knytning til det venstreradikale miljø slået ned – den ene med en fla-
3
ske. Denne ene forurettede pådrog sig kæbebrud og blev efterfølgendeindlagt på sygehus.I umiddelbar forlængelse af episoden tilbageholdt Østjyllands Politi21 personer fra det højreradikale miljø, og tre af disse personer blevefterfølgende sigtet som de formodede gerningsmænd til overfaldet.Sagen efterforskes fortsat og politiet undersøger i øjeblikket bl.a. nog-le tekniske spor.

7.

Østjyllands Politi efterforsker endvidere en episode, der fandt stedden 11. februar 2010 i Århus, hvor en gravid kvinde med tilknytningtil det højreradikale miljø blev overfaldet.Ifølge vidner henvendte gerningsmanden sig til kvinden med politisketilråb, hvorefter han nikkede hende en skalle. Østjyllands Politi harrejst sigtelse mod den formodede gerningsmand, som har tilknytningtil det venstreradikale miljø.

[Generelt om Østjyllands Politis indsats]

8.

Som jeg har været inde på, er efterforskningen omkring episoderneden 6. februar fortsat i gang, ligesom sagen om overfaldet på den gra-vide kvinde også fortsat verserer.Jeg finder det derfor rigtigst af mig ikke at gå yderligere ind i de kon-krete sager under dagens samråd.

9.

Jeg vil i stedet sige noget mere generelt om politiets indsats modpolitisk motiveret vold.Østjyllands Politi har i den forbindelse oplyst, at kredsen siden 2007har haft særligt fokus på at forebygge og bekæmpe denne alvorligeform for vold.4
Dette sker bl.a. gennem en intensiv monitering af området og gennemen tæt dialog med personer fra de yderste politiske miljøer i Århus.Herudover patruljerer politiet ofte i områderne omkring de pågælden-de grupperingers tilholdssteder.Østjyllands Politi har endvidere udarbejdet en strategisk plan for ind-satsen mod politisk motiveret kriminalitet. Der er som led heri i 2008nedsat en ”task force” bestående af medarbejdere fra Lokalpolitiet,Efterforskningen, Operativ Analyse samt Specialpatruljen, som i fæl-lesskab varetager opgaven med efterforskning og monitering af poli-tisk motiveret kriminalitet.Den intensive politiindsats har medført, at der i de senere år i en rækketilfælde har kunnet rejses tiltale og ske domfældelse i straffesager ved-rørende vold med udspring i de yderliggående politiske miljøer.Østjyllands Politi har samtidig fremhævet, at politikredsen til stadig-hed følger udviklingen i den politisk motiverede kriminalitet megettæt, så indsatsen – herunder ikke mindst det præventive arbejde – lø-bende kan justeres og tilpasses efter de aktuelle forhold.

[Politiets Efterretningstjenestes indsats]

10.

I forlængelse heraf kan jeg oplyse, at det udgør en af Politiets Ef-terretningstjenestes centrale opgaver at forhindre, at grupper eller per-soner benytter ekstreme og udemokratiske metoder – f.eks. vold, hær-værk eller trusler – for at nå politiske eller ideologiske mål.Politiets Efterretningstjeneste arbejder således målrettet på at bekæm-pe alle former for voldelig politisk ekstremisme.
5
Som led i denne indsats anvender efterretningstjenesten en række for-skellige efterforskningsmetoder, herunder indgreb i meddelelseshem-meligheden, hemmelige ransagninger og observationer.Politiets Efterretningstjeneste har over for mig oplyst, at tjenestengennem de seneste år har konstateret stadig flere konfrontationer mel-lem personer og grupperinger fra henholdsvis det højre- og det ven-streekstremistiske miljø i Danmark. Konfrontationerne har i et vistomfang karakter af organiseret voldsudøvelse samt vold, trusler oghærværk rettet mod personer og grupperinger, der opfattes som politi-ske modstandere.

11.

Politiets Efterretningstjeneste har endvidere oplyst, at det er ken-detegnende for de voldelige ekstremistiske grupperinger, at de i sti-gende omfang samarbejder med ligesindede uden for Danmark.Derfor har Politiets Efterretningstjeneste ligeledes et tæt samarbejdemed en række udenlandske samarbejdspartnere som led i forebyggelseog bekæmpelse af voldelig politisk ekstremisme.Politiets Efterretningstjeneste indgår desuden i et tæt samarbejde medpolitikredsene rundt omkring i landet. Det er således en væsentlig op-gave for efterretningstjenesten at videregive oplysninger til politikred-sene med henblik på, at politiet lokalt kan afpasse indsatsen i forholdtil den aktuelle trussel og iværksætte de nødvendige efterforsknings-skridt. Endvidere indhenter Politiets Efterretningstjeneste fra politi-kredsene oplysninger om sager, der muligt udspringer af ekstremisti-ske holdninger.

12.

For at opnå en bredere og mere samlet kortlægning af kriminalitet,der har sammenhæng med ekstremistiske holdninger, og for at styrke6
efterretningstjenestens muligheder for at konstatere udviklingen heri,blev Politiets Efterretningstjenestes såkaldte RACI-indberetnings-ordning med virkning fra 1. januar 2009 udvidet til at omfatte alleformer for kriminalitet, der udspringer af ekstremistiske holdninger,herunder ekstremistiske opfattelser af politiske spørgsmål.Tidligere omfattede ordningen kun kriminelle forhold med mulig raci-stisk eller religiøs baggrund. Fra og med 2009 omfatter RACI-redegørelsen bl.a. også episoder vedrørende politisk motiveret vold.Redegørelsen vil således fremover være med til at give efterretnings-tjenesten et endnu bedre overblik over omfanget og karakteren af poli-tisk motiveret vold.

[Afsluttende bemærkninger]

13.

Som det er fremgået af mine bemærkninger, yder både PolitietsEfterretningstjeneste og det almindelige politi en stor indsats i forholdtil politisk motiveret vold og bekæmpelse af ekstremisme.Denne indsats er helt i tråd med regeringens politik på dette område,der går ud på, at angreb mod personer på baggrund af deres politiskeoverbevisning er et problem, der skal tages meget alvorligt.Dette var ligeledes baggrunden for, at regeringen allerede i 2005 æn-drede straffeloven, så det i lovens § 81, nr. 7, blev tilføjet, at det i al-mindelighed skal tillægges skærpende vægt ved strafudmålingen, hvisen forbrydelse har baggrund i den forurettedes lovlige ytringer.Jeg vil i den forbindelse gerne understrege, at det er meget vigtigt formig som justitsminister, at vi værner om demokratiet og ytringsfrihe-den i Danmark, og at vi således står vagt om det helt grundlæggende
7
princip, at alle borgere frit skal kunne give udtryk for deres politiskesynspunkter og overbevisning uden frygt for repressalier.Vi skal ikke finde os i, at voldelige personer forsøger at hindre andremennesker i at tage aktivt del i demokratiet. Og derfor er jeg også gladfor, at jeg her i dag har fået mulighed for at understrege, at politiet pådette vigtige område gør en meget stor indsats.
8