Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. april 2010Lovafdelingen2010-792-1278LOJ42585
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 874 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. april 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 874 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt på REUalm. del - bilag 423, herunder særligt forholdene omkring po-lititilhold, som er beskrevet i henvendelsen.”Svar:
I den henvendelse, der omtales i spørgsmålet, kommenteres forældrean-svarsloven med udgangspunkt i en konkret sag. Det fremgår af henvendel-sen, at samværsforælderen er meddelt et polititilhold efter straffelovens §265. Det fremgår endvidere, at bopælsforælderen skal hente børnene hossamværsforælderen efter endt samvær, og at statsforvaltningen har fastsat etvilkår om, at samværsforælderen skal blive indendørs på sin bopæl, når bo-pælsforælderen henter børnene ved samværets afslutning. Det anføres ende-lig, at samværsforælderen ikke overholder dette vilkår.Justitsministeriet finder det rigtigst ikke at kommentere den konkrete sag ogkan i øvrigt oplyse, at sagen er under behandling i Familiestyrelsen.Generelt kan det i anledning af henvendelsen oplyses, at det følger af foræl-dreansvarslovens § 19, stk. 1, at barnets forbindelse med begge forældre sø-ges bevaret ved, at barnet har ret til samvær med den forælder, som det ikkehar bopæl hos. Det er begge forældres ansvar, at barnets samvær med denforælder, som det ikke har bopæl hos, er velfungerende og kan praktiseres.Det er derfor et vigtigt element i loven, at forældrene skal samarbejde – ogsåom den praktiske og økonomiske del af transporten i forbindelse med sam-vær.Transporten af barnet i forbindelse med samvær skal som udgangspunkt fo-regå på den måde, at samværsforælderen sørger for afhentning af barnet vedsamværets begyndelse, og at bopælsforælderen sørger for afhentning af bar-net ved samværets afslutning.Det fremgår af § 14, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 1071 af 6. september 2007om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær mv., at udgangspunktetunder særlige omstændigheder kan fraviges efter en konkret vurdering. Detkan for eksempel være tilfældet, hvis der er en meget stor forskel i foræl-drenes indkomster, eller hvis den ene forælder flytter, og flytningen gørtransporten i forbindelse med samvær væsentlig mere besværlig og bekoste-lig. Udgangspunktet kan endvidere fraviges, hvis praktiske forhold gør det2
umuligt eller uforholdsmæssigt besværligt for den ene af forældrene at del-tage i transporten, eller hvis der foreligger andre særlige omstændigheder.Ifølge vejledning nr. 9860 af 6. september 2007 om samvær er der som ud-gangspunkt ikke noget til hinder for – efter et konkret skøn – at lade andreend samværsforælderen eller bopælsforælderen forestå afhentning af barnetved samværets begyndelse eller afslutning, hvis der er tale om en voksen ogansvarlig person, som barnet kender og har tillid til, for eksempel forældre-nes ægtefælle, samlever eller forældre.Afhentning ved samværets begyndelse og/eller afslutning kan også foregå ibarnets daginstitution, skole eller lignende, selvom bopælsforælderen ellersamværsforælderen protesterer imod det. Afgørelsen beror på et konkretskøn, men det kan ikke bestemmes, at afhentning foregår i en institution,hvis institutionen modsætter sig det.Hvis forældrene er uenige om transporten af barnet i forbindelse med sam-vær, kan statsforvaltningen efter anmodning træffe afgørelse om transportenog afholdelse af transportudgifterne, jf. forældreansvarslovens § 21, stk. 3.Det er Justitsministeriets opfattelse, at der i praksis tages højde for et politi-tilhold, når der træffes afgørelse om et samværs tilrettelæggelse, herunderved afhentning og aflevering af barnet i forbindelse med samvær.
3