Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
837105_0001.png
837105_0002.png
837105_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. april 2010Dyrevelfærdskontoret2010-150-1690KAB40779
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 868 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. april 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 868 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Små kæledyr har etdårligt liv” fra Jyllands-Posten den 31. marts 2010 og svarepå om ministeren er parat til at følge opfordringen om at ind-føre minimum mål for bure til de små kæledyr?”

Svar:

1.

I den nævnte artikel anføres bl.a., at små kæledyr såsom kaniner, mar-svin og undulater ifølge Dyrenes Beskyttelse har det dårligt, fordi de ofteholdes i for små bure og får for lidt motion. Det anføres endvidere, at dy-renes dårlige forhold skyldes manglende viden, og at der derfor bør ud-stedes regler om minimumsstørrelsen på bure til kæledyr.

2.

Jeg kan oplyse, at det følger af dyreværnslovens § 1, at dyr skal be-handles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst,varigt mén og væsentlig ulempe.Af dyreværnslovens § 2 fremgår det, at enhver, der holder dyr, skal sørgefor, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandesog passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige ogsundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte, praktiskeog videnskabelige erfaringer. I forlængelse heraf bestemmer dyreværns-lovens § 3, at rum og arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådanmåde, at dyrets behov tilgodeses. Det skal herunder sikres, at dyret harden fornødne bevægelsesfrihed.

3.

Jeg kan endvidere oplyse, at Det Dyreetiske Råd i juni 2008 afgav enudtalelse om familie- og hobbydyr. I udtalelsen pegede Rådet på en ræk-ke alvorlige velfærdsproblemer hos dyr, der holdes i private hjem, ogsom skyldes uegnede eller uhensigtsmæssigt indrettede bure, forkert fod-ring eller manglende motion og socialisering.Det Dyreetiske Råd vurderede, at uvidenhed var den primære årsag tilvelfærdsproblemerne og fandt, at der var behov for at øge mængden ogkvaliteten af den viden, der formidles om hold af familie- og hobbydyr tilnuværende og kommende dyreejere og til dem, der sælger dyrene og råd-giver dyrenes ejere. Det Dyreetiske Råd anbefalede i den forbindelsebl.a., at der blev stillet krav om tilstrækkelig uddannelse af dyrehandlereog om udlevering af skriftlige pasningsvejledninger.2
Det følger af dyreværnslovens § 18, stk. 2, at justitsministeren bl.a. kanfastsætte regler om krav, der kan stilles til personalet. Med hjemmel idenne bestemmelse har Justitsministeriet ved bekendtgørelse nr. 129 af 3.februar 2010 om ændring af bekendtgørelse om erhvervsmæssig handelmed dyr indført krav om uddannelse af den eller de personer, der har detdaglige ansvar for en dyrehandel og for ansatte med en ugentlig arbejds-tid på over 20 timer, som håndterer dyr eller yder rådgivning om hold afdyr.Herudover følger det af dyreværnslovens § 18, stk. 3, at justitsministerenkan fastsætte regler om, at der i forbindelse med erhvervsmæssigt salg afdyr til private skal udleveres skriftlig information til køberen om forsvar-lig pasning og pleje af dyret.Justitsministeriet forventer, at et udkast til bekendtgørelse om obligato-risk udlevering af pasningsvejledninger i forbindelse med erhvervsmæs-sigt salg af dyr til private vil kunne sendes i høring medio 2010. Pas-ningsvejledningerne vil bl.a. skulle indeholde information om anbefaletstørrelse på bure og anlæg, foder og dyrets behov for stimulering og mo-tion.Jeg finder på den baggrund ikke, at der er behov for at indføre lovmæs-sigt krav til størrelser på bure til små kæledyr, som holdes i private hjem.
3