Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
828699_0001.png
828699_0002.png
828699_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
19. april 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1685JEE43026
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 848 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. marts 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 848 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Er ministeren enig i, at politifolk efterhånden har dræbt nokpsykisk syge og andre, fordi de ikke har mulighed henholds-vis ikke tør andet end at trække pistolen?”

Svar:

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet sådan, at det sigter til, om poli-tiet bør tildeles nye magtmidler som supplement til de magtmidler, poli-tiet råder over i dag. Der kan i den forbindelse henvises til den samtidigebesvarelse af spørgsmål nr. 847 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.Justitsministeriet har endvidere til brug for besvarelsen af nærværendespørgsmål indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”I politiets grunduddannelse indgår emnet håndtering af psy-kisk syge i en række fag, navnlig psykologi, politimedicin,polititeori og politijura.Formålet med denne del af uddannelsen er at sætte polititje-nestemændene i stand til at sondre mellem forskellige psyki-ske sygdomme, de kan møde i det daglige politiarbejde, deresfremtrædelsesformer mv. samt styrke evnen til at tilpasse po-litiadfærden til en foreliggende situation, der involverer psy-kisk syge.Emner, der behandles, er bl.a. tiltag forud for kontakten medden sindslidende, politiadfærd i den direkte kontakt med densindslidende, psykiatriske tilstande og diagnoser, som er om-fattet af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien, samarbej-det mellem politi, den psykiatriske udrykningstjeneste ogskadestue og kompetenceforholdene mellem disse.Politiet råder over en række magtmidler af forskellig karaktermed fastholdelse ved håndkraft som det mindst indgribendeog anvendelse af bl.a. peberspray, tåregas, politistav samt tje-nestepistol som mere indgribende midler.I forbindelse med håndtering af psykisk syge personer vil detkunne være nødvendigt at gøre brug af magtmidler.Det følger imidlertid af politilovens § 16, at politiets magtan-vendelse skal være nødvendig og forsvarlig og alene må skemed midler og i en udstrækning, der står i rimeligt forhold tilden interesse, der søges beskyttet. Det skal indgå i vurderin-gen af forsvarligheden, om magtanvendelsen indebærer risikofor, at udenforstående kan komme til skade.
2
Det følger endvidere af politilovens § 16, stk. 2, at magt skalanvendes så skånsomt, som omstændighederne tillader, ogsåledes at eventuelle skader begrænses til et minimum.Det kan i forlængelse heraf oplyses, at det – ved gennemgangaf indberetninger om politiets anvendelse af peberspray i2008 – er konstateret, at politiet i 2008 i 187 tilfælde anvend-te peberspray mod personer, som af politiet på stedet skønne-des at være psykisk uligevægtige. I mere end 90 procent af detilfælde, hvor peberspray blev anvendt mod en skønnet psy-kisk uligevægtig person, sås den ønskede virkning i forholdtil en pacificering af den berørte person.Der er ikke foretaget en tilsvarende gennemgang af de indbe-retninger, der er modtaget vedrørende anvendelse af peber-spray i 2009.”
3