Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
22. juni 2010Strafferetskontoret2010-792-1266RAJ41391
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 831 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. marts 2010.
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 831 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes oplyse, hvad der er i vejen for, at patien-ten/borgeren kan få oplyst, hvilke læger der skal behandlevedkommendes sag i Retslægerådet, og om ministeren er re-de til at ændre reglerne så dette bliver muligt.”Svar:
Retslægerådets opgave er at afgive lægevidenskabelige og farmaceutiskeskøn til offentlige myndigheder i sager om enkeltpersoners retsforhold,jf. § 1 i lov om Retslægerådet.Det fremgår af § 3, stk. 2, i Retslægerådets forretningsorden, at forman-den bestemmer, i hvilken afdeling en sag skal behandles, og hvilke med-lemmer og sagkyndige der skal deltage i behandlingen.Det fremgår endvidere af bestemmelsen i § 3, stk. 2, at den hørendemyndighed efter begæring snarest muligt underrettes om formandens be-stemmelse herom. Retslægerådet har over for Justitsministeriet oplyst, atdenne del af bestemmelsen meget sjældent anvendes i praksis, men nårdet sker, underrettes den hørende offentlige myndighed således, at de en-kelte medlemmers/sagkyndiges specialer også anføres.Hvis oplysningerne om, hvilke medlemmer eller sagkyndige der skal be-handle en sag i Retslægerådet, fremgår af dokumenter i en sag hos denhørende myndighed, vil oplysningerne i forhold til sagens parter væreomfattet af forvaltningslovens regler om partsaktindsigt og for andre endsagens parter offentlighedslovens regler om aktindsigt.Det beror på en konkret vurdering, hvorvidt de pågældende oplysningerkan undtages fra aktindsigt i medfør af de nævnte regler, herunder ek-sempelvis offentlighedslovens § 7 om undtagelser af interne arbejdsdo-kumenter fra retten til aktindsigt.Hvis en begæring om aktindsigt fremsættes over for Retslægerådet, frem-sendes begæringen til den myndighed, der har iværksat høringen. Afgø-relsen om, hvorvidt der kan meddeles aktindsigt i dokumenter, der indgåreller kommer til at indgå i afgørelsesmyndighedens sag, træffes af dennemyndighed, jf. offentlighedslovens § 15, stk. 1.
2
Hvis oplysningerne fremgår af interne dokumenter, som efter afgivelsenaf en udtalelse fortsat befinder sig i rådet (f.eks. interne referat- og vote-ringsark), hører afgørelsen om aktindsigt i disse dokumenter dog underrådets egen afgørelse.Det kan i øvrigt oplyses, at i forbindelse med den revision af lovreglerneog de administrative bestemmelser for Retslægerådets virksomhed, somblev gennemført i forbindelse med betænkning nr. 1196 fra 1990 omRetslægerådet, er det anført, at der efter udvalgets opfattelse ikke er be-hov for at fastsætte særlige regler om aktindsigt i loven om Retslægerå-det. Justitsministeriet finder heller ikke, at der på det nu foreliggendegrundlag er anledning til at fastsætte sådanne særlige regler.
3