Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
14. april 2010Strafferetskontoret2010-792-1265RAJ41390+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 828 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. marts 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 828 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Retsudvalget blev i 2009 enige om en beretning til forslagetB 178 om børn, der overværer vold mod en forælder. I beret-ningen blev det bl.a. fastslået:"Udvalget finder det positivt, at Rigsadvokaten i lyset af de-batten om dette tema nu vil udsende en instruktion til ankla-gemyndigheden med henblik på at fastslå, at anklagemyndig-heden i alle straffesager, hvor det er relevant, skal sørge for atpåberåbe sig som en skærpende omstændighed, at volden erudøvet, mens børnene var til stede.”Kan ministeren bekræfte, at Rigsadvokaten har fået udsendten sådan instruktion til anklagemyndigheden?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Rigsadvokaten udsendte den 19. juni 2009 vedlagte brev tilsamtlige politidirektører og regionale statsadvokater omskærpende omstændigheder i sager, hvor et barn har væretvidne til vold udøvet mod en nærtstående person.Det fremgår bl.a. af brevet, at anklagemyndigheden i alle sa-ger, hvor et barn har været vidne til vold udøvet mod en tilbarnet nærtstående person, udtrykkeligt skal påberåbe sig det-te som en skærpende omstændighed ved straffens udmåling.Det er endvidere anført, at der med ”en til barnet nærtståendeperson” først og fremmest tænkes på barnets forældre, men atandre personer, som barnet har et tillidsfuldt forhold til, f.eks.stedforældre, forælderens samlever, bedsteforældre eller an-dre familiemedlemmer, som barnet har et nært forhold til, og-så kan være omfattet af betegnelsen.Endelig fremgår det, at det navnlig vil være i sager om voldefter straffelovens §§ 244-246, at det vil være relevant at på-beråbe sig barnets overværelse af volden som skærpende om-stændighed. Efter omstændighederne vil spørgsmålet dog og-så kunne opstå i andre sager om personfarlig kriminalitet,f.eks. i sager om drabsforsøg, voldtægt eller trusler.
2
Rigsadvokaten har endvidere i Rigsadvokatmeddelelse nr.9/2005 om strafpåstande i sager om overtrædelse af straffelo-ven indsat følgende afsnit vedrørende straffelovens §§ 244-246:”Rigsadvokaten har endvidere ved brev af 19. juni 2009 tilsamtlige politidirektører og regionale statsadvokater anmodetom, at anklagemyndigheden i alle sager, hvor et barn har væ-ret vidne til vold udøvet mod en til barnet nærtstående per-son, udtrykkeligt påberåber sig dette som en skærpende om-stændighed ved straffens udmåling.En til barnet nærtstående person omfatter først og fremmestbarnets forældre. Andre personer, som barnet har et tillids-fuldt forhold til, f.eks. stedforældre, forælderens samlever,bedsteforældre eller andre familiemedlemmer, som barnet haret nært forhold til, kan også være omfattet af betegnelsen.””Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Rigsadvokaten.Det omtalte brev af 19. juni 2009 vedlægges.
3