Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
828887_0001.png
828887_0002.png
828887_0003.png
828887_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
19. april 2010Lovafdelingen2010-792-1261LOJ42573
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 825 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. marts 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 825 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Under henvisning til henvendelsen omdelt på REU alm. del-bilag 384 om en fængselsreform bedes om ministerenskommentar og vil ministeren med sit nye regeringsprogrampå området rette op på problemstillingen?”

Svar:

Henvendelsen, der henvises til i spørgsmålet, er fra socialrådgiverne iStatsfængslet ved Horserød. Socialrådgiverne giver i henvendelsen bl.a.udtryk for, at der er for få ressourcer til at arbejde i dybden med den en-kelte indsatte og den pågældendes handleplan for afsoningen og tidenefter løsladelsen. Socialrådgiverne giver endvidere udtryk for, at fokus erpå sikkerhed og de ansattes arbejdsmiljø og ikke på resocialisering af deindsatte.Direktoratet for Kriminalforsorgen har generelt oplyst, at direktoratet ogKriminalforsorgens institutioner i deres daglige arbejde er meget op-mærksomme på, at der skal være balance mellem på den ene side ordenog sikkerhed og på den anden side den nødvendige støtte og motivationtil, at de dømte gennem personlig, social, arbejds- og uddannelsesmæssigudvikling kan leve en kriminalitetsfri tilværelse.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at denne balan-ce mellem orden/sikkerhed og støtte/motivation blandt andet sikres gen-nem de resultatkontrakter, der udarbejdes med de enkelte institutionerunder Kriminalforsorgen.Statsfængslet ved Horserød har imidlertid gennem en periode haft en deludfordringer i forhold til den basale orden og sikkerhed, og det har derforværet nødvendigt at prioritere en løsning heraf.Fængslets ledelse er særdeles opmærksom på, at dette ikke indebærer ennedprioritering af det resocialiserende arbejde og har herunder tilkende-givet, at det vil være hensigtsmæssigt og gavnligt at styrke det socialfag-lige arbejde i forbindelse med den forestående konvertering af 31 åbnepladser til lukkede pladser samt etableringen af et skærmet afsnit forkvindelige indsatte.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at den besparelse, som alleinstitutioner under kriminalforsorgen skal indregne i budgetterne for2
2010, ikke har berørt socialrådgivergruppen i Statsfængslet ved Horse-rød.Direktoratet har endvidere oplyst, at der til stadighed arbejdes med,hvordan den resocialiserende indsats kan styrkes internt i Kriminalfor-sorgens egne institutioner.På Statsfængslet ved Horserød er der i øjeblikket et arbejde i gang med atanalysere sagsbehandling, opgavevaretagelse og den interne arbejdsde-ling, og der arbejdes i forlængelse af dette med planer om øget inddragel-se af betjentgruppen i det resocialiserende arbejde med de indsatte. Det ermålet, at flere sagsbehandlingsopgaver skal flyttes fra socialrådgiverne tilde indsattes kontaktpersoner.Formålet med dette er netop at frigøre tid til socialrådgivergruppens soci-alfaglige arbejde med de mest udsatte og sårbare grupper.Direktoratet har endelig oplyst, at der på en række overordnede områderarbejdes målrettet med at styrke den resocialiserende og socialfagligeindsats.Der pågår således et arbejde med at udarbejde samarbejdsaftaler medkommunerne som opfølgning på ”Projekt God Løsladelse”, hvor formå-let er at styrke samarbejdet netop omkring de faktorer, der er afgørendefor en god udslusning.Koordineringen og samarbejdet mellem Kriminalforsorgen og kommu-nerne er et område, der har krævet mange ressourcer inden for den soci-alfaglige indsats. Samarbejdsaftalerne indebærer et væsentligt øget fokuspå den resocialiserende indsats.
3
4