Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
902935_0001.png
902935_0002.png
902935_0003.png
902935_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. oktober 2010Strafferetskontoret2010-792-1253JAU40712
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 793 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. marts2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 793 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes oplyse, hvorvidt der er EU- eller EØS-lande, hvor indsatte i landenes fængsler ikke har ret til at tje-ne penge på at skrive og udgive bøger herunder modtage så-kaldte bibliotekspenge eller lignende.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen bedt Udenrigsministeriet omat indhente oplysninger fra Storbritannien, Irland, Frankrig, Italien, Spa-nien, Tyskland, Finland, Sverige, Norge, Holland og Polen om de regler,der gælder på området i de pågældende lande.Udenrigsministeriet har via de danske ambassader indhentet følgendeoplysninger:StorbritannienDet britiske justitsministerium har oplyst, at de britiske ”Adult PrisonRules” generelt indeholder regler, som regulerer indsattes adgang til atkommunikere med omverdenen. Reglerne i ”Adult Prison rules” har bl.a.været brugt til at forhindre kriminelle indsatte i – under afsoningen – atudgive erindringer, der indeholder beskrivelser af deres kriminalitet.”Adult Prison Rules” indeholder ingen adgang til at regulere kriminellesudgivelserefterløsladelse. Reglerne suppleres på dette punkt af den så-kaldte ”Criminal Memoirs Scheme”, som giver retten mulighed for – ef-ter begæring fra de retshåndhævende myndigheder – at pålægge en dømtkriminel under nærmere bestemte betingelser at tilbagebetale udbyttet framateriale, herunder bøger, artikler, mv., som beskriver den pågældendesforbrydelser. ”Criminal Memoirs Scheme” blev indført ved lov den 6.april 2010.IrlandDet irske justitsministerium har oplyst, at indsatte i irske fængsler ikkehar adgang til at udgive bøger og tjene penge på udgivelse af bøger, mensde afsoner deres straf i irske fængsler. Indtil 2004 gav den irske fæng-selspraksis desuden generelt ikke mulighed for, at indsatte i irske fængs-ler kunne få tilladelse til at kommunikere med medier, mens de sad ifængsel.2
Denne retstilstand blev ændret i 2004, hvor den irske landsret i en kon-kret sag kom frem til, at det ikke kunne påvises, at et generelt forbudmod at kommunikere med medier var nødvendigt af hensyn til oprethol-delsen af den offentlige orden eller sikkerhed. Det har siden været almin-delig praksis, at hver ansøgning om adgang til kontakt med medierne skalbehandles individuelt, men at hensynet til opretholdelse af den offentligeorden eller sikkerhed fortsat vil medføre afslag på kontakt med mediernei de fleste sager.FrankrigJustitsministeriets afdeling for fængselsvæsen har oplyst, at indsatte ifranske fængsler har ret til at udgive bøger under forudsætning af, at derforinden gives tilladelse fra den kompetente fængselsinstans. I praksismedfører denne regel, at en indsat kan udgive et værk om sin retssag ellerlivshistorie uden censur, men at distributionen af værket kan udsættes tilefter den indsattes løsladelse, hvis der er mistanke om, at bogen vil med-føre forstyrrelse af ro og orden. En udsættelse kan dog kun finde sted,hvis værket indeholder benævnelser af personer.ItalienJustitsministeriets kontor for arbejdet med indsatte har oplyst, at det i Ita-lien som udgangspunkt er tilladt for indsatte at udgive bøger og tjenepenge på at udgive bøger under afsoningen, idet der som udgangspunktgælder samme rettigheder til erhvervsvirksomhed for indsatte som forandre borgere. Kontoret har imidlertid anført, at der findes eksempler på,at det italienske justitsministerium i konkrete sager har bremset arbejdetmed en bog, som man har fundet ”uhensigtsmæssig”. Det er f.eks. sket itilfælde, hvor journalister har kontaktet indsatte med henblik på i fælles-skab at udgive historier om deres forbrydelser.SpanienIndenrigsministeriets afdeling for fængselsvæsen har oplyst, at det i Spa-nien er tilladt for indsatte at udgive bøger og tjene penge på at udgivebøger under afsoning. Loven giver dog mulighed for under visse betin-gelser at inddrage indtægterne i de tilfælde, hvor en indsat i forbindelsemed dommen er blevet pålagt at betale erstatning til et offer.
3
TysklandForbundsjustitsministeriets kontor for afsoning har oplyst, at indsatte ityske fængsler ifølge den tyske straffuldbyrdelseslov har ret til at udøveselvstændigt arbejde, herunder udgive bøger med et kommercielt sigte.Ifølge forbundsjustitsministeriet er det tvivlsomt, om et forbud mod ind-sattes udgivelse af bøger mv. ville være i overensstemmelse med presse-og ytringsfriheden.I Tyskland har man for nylig haft en sag, hvor en person dømt for kid-napning og mord på en 11-årig dreng i fængslet udgav en omstridt bog,hvori han angrer sine handlinger og klandrer politiet for dets trusler ombrug af vold under afhøringen af ham. Ifølge forbundsjustitsministerietafstedkom udgivelsen imidlertid ikke en generel politisk debat om indsat-tes muligheder for at udgive bøger.FinlandDet finske justitsministerium har oplyst, at det i Finland er tilladt for ind-satte at udgive bøger og tjene penge på udgivelse af bøger, mens de afso-ner. En begrænsning af denne ret kan efter det finske justitsministeriumsopfattelse være problematisk i forhold til beskyttelsen af ytringsfriheden,medmindre begrænsningen sker af praktiske grunde, f.eks. fordi der ikkeer adgang til computer i fængslet mv.Sverige, Norge, Holland og PolenDe svenske, norske, hollandske og polske myndigheder har oplyst, atindsatte i disse lande om udgangspunkt har ret til at drive erhvervsvirk-somhed på samme vilkår som andre borgere. Der findes således ikke sær-lige regler, der regulerer indsattes mulighed for at udgive bøger om dereskriminalitet, mens de afsoner.
4