Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
17. maj 2010Strafferetskontoret2010-792-1249JJA40385
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 783 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. marts2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 783 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes indhente og oversende oplysninger om depolske regler, der giver mulighed for medicinsk kastration afpædofilidømte personer, herunder bedes ministeren redegørefor kriterierne for, hvornår den medicinske kastration må fin-de anvendelse, udbredelsen af brugen af reglerne og erfarin-gerne hermed.”Svar:
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet via Uden-rigsministeriet indhentet følgende udtalelse fra den danske ambassade iWarszawa, som har fremskaffet oplysninger fra det polske Justitsministe-rium:”Debatten om medicinsk kastration i Polen blussede for alvor opefter afdækningen i efteråret 2008 af sagen om en 45-årig polskmand (Krzysztof B.), som gennem seks år havde holdt sin datterindespærret og gentagne gange voldtaget hende, hvilket havde re-sulteret i to fødsler. Bl.a. premierminister Donald Tusk var på dettidspunkt markant ude i medierne og lovede blandt andet, at arbej-det med introduktion af medicinsk kastration i Polen ville blivefremskyndet. Og Tusk fandt opbakning både blandt befolkningenog hos oppositionen. Bl.a. viste en repræsentativ meningsmålingfra september 2008, at 75 pct. støttede ideen om medicinsk kastra-tion. Samme meningsmåling viste, at 94 pct. generelt støttedestrengere straffe for seksuelle overgreb mod børn.Den politiske opbakning viste sig, da reglerne om ”domstolspålagtbehandling” (udtrykket medicinsk kastration anvendes ikke i be-stemmelserne) blev vedtaget af det polske parlament den 25. sep-tember 2009 som del af en større lovpakke om skærpelse af straffe-ne for seksualforbrydelser mod børn og incest. 400 parlamentarike-re stemte for ændringerne, én imod og to undlod at stemme. De nyeregler træder imidlertid først i kraft den 8. juni 2010. Der kan såle-des endnu ikke siges noget om udbredelsen af brugen af reglerneeller erfaringerne hermed.Ifølge de nye bestemmelser kan polske domstole i forbindelse medidømmelse af ubetinget fængselsstraf for en seksualforbrydelse, derer begået som resultat af forstyrret seksuel præference, bestemme,at den dømte efter løsladelsen skal anbringes på en lukket instituti-on for at modtage behandling i form af medicinsk terapi eller psy-koterapi med henblik på at nedsætte den forstyrrede seksualdrift ogforebygge fremtidige lignende forbrydelser. Alternativt kan det be-stemmes, at behandlingen skal finde sted ambulant. Domstolenekan også bestemme, at medicinsk terapi eller psykoterapi skal ind-ledes allerede under afsoningen.2
Afgørelse om hvorvidt, hvornår og på hvilken måde den dømteseksualforbryder skal modtage behandling, skal af en dommer træf-fes senest seks måneder inden den dømtes løsladelse (men kan altsåfastlægges allerede ved afsigelse af dommen). Til brug for afgørel-sen skal der obligatorisk indhentes udtalelse om det konkrete til-fælde fra en psykiater, en psykolog og en sexolog. Den medicinsketerapi kan ikke anvendes, såfremt det vil medføre fare for den døm-tes liv eller helbred. Afgørelsen om behandlingsform og rammerneherfor kan senere ændres af domstolene (samme gruppe af eksper-ter skal i den forbindelse afgive udtalelse). Dog kan der ikke senereend 5 år efter seneste anbringelse på en lukket institution træffesafgørelse om genanbringelse med henvisning til dendom/forbrydelse, der var udløsende for den seneste anbringelse. Itilfælde af, at den dømte ikke møder op til eller deltager i en ambu-lant behandling, forudses domstolene at træffe afgørelse om an-bringelse af vedkommende på en lukket institution.Ved to forbrydelseskategorier skal domstolene i forbindelse medidømmelse af ubetinget fængselsstraf træffe afgørelse om anbrin-gelse på en lukket institution eller ambulant behandling efter løsla-delsen. For det første i tilfælde af voldtægt mod børn under 15 år,og for det andet i tilfælde af voldtægt i forbindelse med incest (her-under i adoptionsforhold). I øvrigt gælder samme regler som nævntovenfor.De konkrete behandlingsforløb forudsættes administreret og plan-lagt af personalet på den lukkede institution eller det ambulante be-handlingssted, der måtte være tale om. I forbindelse med reglernesvedtagelse blev spørgsmålet om, i hvilket omfang tvang vil bliveanvendt i behandlingen, vendt i den offentlige debat. I den forbin-delse udtalte flere læger, at de ikke kunne forestille sig fysisk attvinge medicin i de dømte seksualforbrydere, og at psykoterapi kunvirker ved den dømtes medvirken i behandlingen. Det er ikke i reg-lerne eksplicit nævnt, hvordan situationen ved den dømtes ikke-medvirken skal håndteres. Nogle mener at kunne udlede, at resulta-tet i det tilfælde bliver opbevaring på lukket institution indtil ”fri-villigheden” indfinder sig. Svaret vil givet først fremkomme i for-bindelse med, at situationen opstår efter reglernes ikrafttrædelse.”
3