Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
846034_0001.png
846034_0002.png
846034_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
17. maj 2010Politikontoret2010-150-1663LBN43617
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 760 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. marts 2010.
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 760 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere bilag 1-3, som fremgår hen-vendelsen fra Plan B, jf. REU alm. del - bilag 350.”

Svar:

I de tre bilag, som er nævnt i spørgsmålet, omtales forskellige problem-stillinger i forhold til unges misbrug af hash. Der peges bl.a. på, at hash-misbrug hos et stigende antal unge indgår som en del af en række socialeog psykiske problemer, der går hånd i hånd med marginalisering og soci-al udstødning. De rejste problemstillinger hører i første række under So-cialministeriet. Justitsministeriet har derfor til brug for besvarelsen afspørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Socialministeriet:”Indsatser over for udsatte unge er en kommunal myndig-hedsopgave, og mange kommuner anvender flere forskelligeforanstaltninger over for unge med sociale problemer, herun-der problematisk forbrug af stoffer/alkohol.Hvis kommunalbestyrelsen bliver opmærksom på, at et barneller en ung kan have behov for særligt støtte, skal kommu-nalbestyrelsen foretage en undersøgelse af barnets eller denunges forhold. Formålet er at få en kvalificeret afdækning af,om der foreligger problemer, der bør resultere i iværksættelseaf hjælpeforanstaltninger.Kommunalbestyrelsen kan iværksætte foranstaltninger, hvisundersøgelsen har peget på, at det må anses for at være afvæsentlig betydning af hensyn til et barns eller en unges sær-lige behov for støtte. Af foranstaltninger kan kommunenf.eks. tilbyde en kontaktperson, som den unge kan henvendesig til med problemer og som kan vejlede og støtte den unge.Det kan eksempelvis være at tage den svære samtale om år-sagen til den unges misbrug.Som udgangspunkt skal der altid udarbejdes en handleplan,før der iværksættes en foranstaltning efter reglerne om særligstøtte til børn og unge i servicelovens kapitel 11. Handlepla-nen skal sikre, at barnet eller den unge får den nødvendigehjælp, som eksempelvis rådgivning ved alkohol eller stof-misbrug. Det er tilsigtet, at alle relevante parter som forældre,lærer, pædagoger m.m. bliver inddraget i løsningen af denunges problem.

Lige muligheder og Barnets Reform

Under regeringens handlingsplan ”Lige muligheder for alle”blev der afsat midler til at forebygge unges sociale proble-mer, herunder unges misbrug. Af initiativer kan eksempelvis2
nævnes ”Opkvalificeringen af den tidlige indsats”, der skaludvikle bedre redskaber til at opspore unge med sociale pro-blemer såsom unge med alkohol- og stofmisbrug. Endvidereer der i ”Lige muligheder for alle” afsat 60 mio. kr. til mis-brugsbehandling af udsatte unge, så unge der allerede er i etmisbrug, kan få hjælp til at komme ud af deres afhængighed.Barnets Reform indeholder ligeledes en række tiltag, der skalsikre, at udsatte børn og unge får den nødvendige hjælp, og atder sættes ind i tide. Med Barnets Reform lempes f.eks. tavs-hedspligtsreglerne, så fagfolk – hvis det er nødvendigt somled i det tidlige forebyggende samarbejde omkring den unge– kan udveksle oplysninger f.eks. om bekymring for misbrughos en ung.

Unges Misbrug – Viden til Fagpersoner

Med midler fra puljen Lige Muligheder har Servicestyrelsenoprettet et nyt landsdækkende videnscenter ”Unges Misbrug– Viden til Fagpersoner”, der sætter fokus på fagpersonersstøtte til unge under 18 år med et problematisk forbrug ellermisbrug af rusmidler, herunder hash.Videnscentret tilbyder fagpersoner og kommuner gratis råd-givning og konsulentstøtteforløb med henblik på at styrkeden helhedsorienterede indsats over for unge med misbrugs-problemer.I midten af oktober 2009 blev hjemmesiden ”Servicestyrel-sen.dk/unges-misbrug” offentliggjort. Hjemmesiden formid-ler viden om unges misbrug, love og regler for området ogfaglige redskaber til arbejdet med de unge. Hjemmesiden hari løbet af den første måned med over 1500 unikke besøgendeværet en af de mest besøgte hjemmesider under Servicesty-relsen.Hjemmesiden bringer jævnligt nye artikler om faglige tema-er, der har relevans for arbejdet med unges misbrug. Den før-ste række artikler har fokus på den anerkendende tilgang i ar-bejdet med unge, hvor der lægges mere vægt på den ungespositive ønsker for fremtiden end på aktuelle problemer.”Der kan i øvrigt henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr.759 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, der indeholder en beskrivelseaf politiets indsats for så vidt angår bekæmpelsen af narkokriminalitet.Som det endvidere fremgår af den nævnte besvarelse, vil regeringen ud-arbejde en ny handlingsplan for stofmisbrug, der skal revurdere den nu-værende indsats og komme med forslag til nye initiativer på området.
3