Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
837094_0001.png
837094_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. april 2010Lovafdelingen2010-792-1298LOJ42595
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 753 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. marts 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 753 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Er det korrekt forstået, at hvis en person, der skal ind og af-sone sin straf i fængsel og ikke har et sted at bo, og hvis ved-kommende ikke inden sin afsoning har fået et eget sted at bo,kan vedkommende ikke se sine børn fra et tidligere ægteskab,da det forudsættes, at man har en adresse man kan se børnenepå?”

Svar:

Justitsministeriet kan oplyse, at ifølge forældreansvarslovens § 19, stk.1, skal et barns forbindelse med begge forældre søges bevaret ved, atbarnet har ret til samvær med den forælder, som det ikke har bopælhos. Begge forældre har ansvaret for, at barnet har samvær.Hvis forældrene er uenige om omfanget og udøvelsen af samværet,kan statsforvaltningen efter anmodning træffe afgørelse herom og fast-sætte de nødvendige bestemmelser i forbindelse hermed, jf. lovens §21, stk. 1. Statsforvaltningen kan således fastsætte vilkår for udøvel-sen af samværet, herunder hvor samværet skal foregå.Ved fastsættelsen af samvær skal der altid foretages en konkret og in-dividuel vurdering af, hvilken samværsordning der vil være bedst forbarnet, jf. lovens § 4. Statsforvaltningen skal i den forbindelse sørgefor, at barnet inddrages under sagen, sådan at dets perspektiv og even-tuelle synspunkter kan komme til udtryk, jf. lovens § 34. Dette kan,afhængig af hvad der er bedst for barnet, ske ved samtaler med barnet,børnesagkyndige undersøgelser eller på anden måde, der belyser bar-nets perspektiv.Ifølge vejledning nr. 9860 af 6. september 2007 om samvær fastsættesder normalt ikke samværsbesøg i fængsler, når forældrene er uenigeom det, medmindre det vil være bedst for barnet, og samværet kan fo-regå i børnevenlige omgivelser. Der er almindeligvis ikke noget tilhinder for at placere samværet på de tidspunkter, hvor samværsforæl-deren har udgang fra fængslet.Det er således ikke i sig selv afgørende ved fastsættelsen af samvær,om en samværsforælder har sin egen bopæl. Det afgørende ved fast-sættelsen af samvær er, at samværet er bedst for barnet, og at samvæ-ret kan afvikles under betryggende vilkår.2