Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. marts 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1653JEE42914
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 741 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. marts 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 741 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes oplyse, om der findes retningslinjer forPET's samarbejde med radikale miljøer, herunder om det lig-ger inden for disse retningslinjer, at PET deltager i en konfe-rencen som den nævnte i artiklerne " DF kræver regler forPET's samarbejde med imamer", Politiets Efterretningstjene-ste skal overvåge radikale imamer." og "Ikke klappe dem påskulderen, mener DF" fra Politiken den 1. marts 2010. Vilministeren, hvis der ikke findes retningslinjer for samarbejdetmellem PET og de radikale miljøer, udarbejde sådanne ret-ningslinjer, så det sikres, at man ikke ophøjer radikalisatorertil autoriteter.”Svar:
Der kan indledningsvis henvises til Justitsministeriets instruks af 7. de-cember 2009 for Politiets Efterretningstjeneste, der er oversendt til Fol-ketingets Retsudvalg den 9. december 2009 (REU alm. del – Bilag 159).Det fremgår af instruksen, at efterretningstjenesten bl.a. har til opgave atforebygge foretagende og handlinger, der udgør eller vil kunne udgøre enfare for Danmark som et selvstændigt, demokratisk og sikkert samfund.Det fremgår endvidere af instruksen, at forebyggelsen i forhold til sik-kerhedsmæssige trusler kræver en bredspektret og omfattende indsats.Det anføres, at efterretningstjenesten selvstændigt og i samarbejde medrelevante offentlige myndigheder og private aktører skal bidrage til, atsamfundet rustes bedst muligt til at imødegå trusler. I den forbindelseskal efterretningstjenesten etablere relevante dialog- og kontaktfora samtudvikle konkrete projekter, der kan bidrage til en styrkelse af den fore-byggende indsats. Efterretningstjenesten skal endvidere løbende og ioverensstemmelse med det aktuelle trusselsbillede bidrage til, at såveloffentlige myndigheder som private kan træffe egnede præventive foran-staltninger.Politiets Efterretningstjeneste har i tilknytning hertil oplyst følgende tilbrug for besvarelsen af spørgsmålet:”Forebyggelsen af ekstremisme og radikalisering i Danmarker, som det fremgår af instruksen, en væsentlig opgave forPolitiets Efterretningstjeneste (PET), og den forebyggendeindsats forudsætter en omfattende dialog med bl.a. repræsen-tanter for forskellige etniske og religiøse miljøer i Danmark.Det gælder også personer og grupperinger, der repræsenterermere kontroversielle synspunkter.2
Dialogen er vigtig i den forebyggende indsats og betyder påingen måde, at PET legitimerer bestemte religiøse eller poli-tiske synspunkter.Målet med PET’s dialog, som i vidt omfang er inspireret ogsåaf udenlandske erfaringer, er at styrke vidensgrundlaget forPET’s forebyggende arbejde, at modvirke mistillid i vissemiljøer i forhold til PET og at fremme den opfattelse, at imø-degåelse af voldelig radikalisering er en fælles interesse og etfælles ansvar i alle dele af samfundet. PET’s dialogskabendeindsats er derfor i høj grad rettet mod de lokalsamfund ogmiljøer, som er i kontakt med unge, der risikerer at blive ra-dikaliserede.Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets cirkulære af 24.oktober 2007 om samarbejde mellem politiet og muslimskelokalmiljøer.”Jeg kan om Justitsministeriets cirkulære af 24. oktober 2007 om samar-bejde mellem politiet og muslimske lokalmiljøer supplerende oplyse, atcirkulæret er et led i udmøntningen af regeringens handlingsplan for ter-rorbekæmpelse fra 2005 og tager sigte på at styrke samarbejdet mellemdet lokale politi og de muslimske lokalmiljøer ved, at politikredsene sø-ger at indlede et nærmere samarbejde med det muslimske samfund.Jeg kan endvidere henvises til regeringens handlingsplan fra januar 2009om forebyggelse af ekstremistiske holdninger og radikalisering blandtunge. Et væsentligt indsatsområde i handlingsplanen med henblik på fo-rebyggelse af radikalisering er dialog og oplysning, der bl.a. skal fungeresom alternativ til ekstremisters informationsudbud og andre påvirkninger.Som det også fremgår af handlingsplanen, omfatter dette også den dialogmed personer og grupper, der har mere kontroversielle synspunkter –”uenig dialog” – som Politiets Efterretningstjeneste fører. En sådan dia-log er nødvendig for at kunne trænge igennem til de relevante personermed henblik på bedst muligt at bekæmpe radikalisering.Jeg har i den forbindelse fuld tillid til, at Politiets Efterretningstjeneste eri stand til at sikre, at dialogen med forskellige personer og grupper ikkeforegår på en sådan måde, at efterretningstjenesten derved legitimererbestemte religiøse eller politiske synspunkter. Jeg finder derfor ikke be-hov for at fastsætte retningslinjer for Politiets Efterretningstjenestes dia-log med forskellige grupperinger.
3