Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
837084_0001.png
837084_0002.png
837084_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. april 2010Strafferetskontoret2010-792-1239RAJ41381
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 740 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. marts 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 740 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren undersøge om det efter den gældende lovgiv-ning er muligt at lukke hjemmesiden www.psychedelia., derbl.a. indeholder detaljerede informationer om stoffer, herun-der hvordan man omdanner hovedpinepiller til rusmidler, oghvis det ikke er muligt at lukke hjemmesiden efter de gæl-dende regler, vil ministeren da tage initiativer, der gør enlukning af hjemmesider af denne karakter mulig.”

Svar:

Justitsministeriet kan ikke forholde sig til, hvorvidt indholdet af den kon-krete hjemmeside, der omtales i spørgsmålet, er strafbart. Der henvises tilretsplejelovens § 742, hvorefter anmeldelser om formodede strafbareforhold skal indgives til politiet. Politiet iværksætter herefter en efter-forskning, når der er rimelig formodning om, at der er begået et strafbartforhold, som forfølges af det offentlige.Justitsministeriet kan generelt oplyse, at det efter straffeloven og lov omeuforiserende stoffer er strafbart at indføre, udføre, sælge, købe, udleve-re, modtage, fremstille, forarbejde eller besidde euforiserende stoffer istrid med lov om euforiserende stoffer.Endvidere kan den, som uden derved at have forskyldt højere straf, of-fentlig tilskynder til forbrydelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4år efter straffelovens § 136, stk. 1.Det kan således efter omstændighederne være strafbart eksempelvis atopfordre til fremstilling af euforiserende stoffer via internettet.Hvis en hjemmeside anvendes til strafbare handlinger, vil der efter om-stændighederne kunne ske beslaglæggelse eller konfiskation af indholdetaf hjemmesiden i henhold til retsplejelovens regler herom. Justitsministe-riet har indhentet nærmere oplysninger om den praktiske fremgangsmådefra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Til brug for besvarelsen af Justitsministeriets henvendelse harRigspolitiet anmodet Københavns Politi om en udtalelse.Københavns Politi har oplyst, at politikredsen tidligere har opnåetrettens kendelse for, at en hjemmeside kunne beslaglægges i med-før af retsplejelovens regler om beslaglæggelse. Retten fandt såle-des, at selv om der ikke var tale om fysiske genstande, men om2
domæner, som er registreret i en computer, kunne der herved opnåsden samme rådighedsberøvelse som ved fysiske genstande og der-ved en sikring af oplysninger eller beviser til brug for politiets ef-terforskning.Beslaglæggelse kan ligeledes ske med henblik på konfiskation imedfør af straffelovens § 77 eller § 77 a, såfremt domænet f.eks.anvendes til en strafbar handling.Vedrørende den praktiske fremgangsmåde rettes der henvendelsetil udbyderen af den pågældende hjemmeside med oplysning om el-ler forevisning af den afsagte kendelse, hvorefter udbyderen udfø-rer de nødvendige tekniske foranstaltninger til at gøre hjemmesidenutilgængelig.Københavns Politi har endelig oplyst, at alle danske hjemmesidermed et domænenavn, der ender på ”.dk”, er udbudt af den danskevirksomhed Hostmaster DK, som yder den nødvendige bistand. Idet omfang, der er tale om en hjemmeside, som er registreret hosen udenlandsk udbyder, eller som rent fysisk er oprettet på en ser-ver, der befinder sig i udlandet, kan der opstå praktiske problemermed hensyn til gennemførelsen af beslaglæggelsen. Hjemmesider,der rent fysisk er oprettet i udlandet, vil dog i en del tilfælde væreregistreret hos en virksomhed i Danmark. I disse tilfælde vil dendanske virksomhed i reglen yde den fornødne bistand til gennemfø-relse af lukningen.”
3