Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
819998_0001.png
819998_0002.png
819998_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
26. marts 2010ØkonomikontoretCecilie MaarbjergQvist2010-0030-00333185
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 720 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. februar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/John Vestergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 720 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for status på initiativer, der skulleøge sikkerheden i retsbygningerne ved øget anvendelse af de-tektorkarme i byretter og landsretter, etablering af vidneven-terum m.v. i landsretterne samt ansættelse af retsbetjentesamt etablering vidnevente-rum i byretterne.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelse af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:”Domstolsstyrelsen har forstået spørgsmålet således, at derspørges til status på de initiativer vedrørende øget sikkerhed iretsbygningerne, som der på finansloven 2007 blev afsat mid-ler til.Domstolsstyrelsen kan i den anledning oplyse, at der om sik-kerhed i retsbygninger blandt andet er anført følgende i fi-nansloven 2007:”Midlerne skal blandt andet anvendes tilopsætning af metaldetektorer, vidneventerum mv. i landsret-terne og ansættelse af retsbetjente, som kan betjene metalde-tektorerne og sørge for ro og orden i retsbygningerne. ”For så vidt angår metaldektorkarme til forhindring af ulovliganvendelse af mobiltelefoner mv. under retsmøder kan Dom-stolsstyrelsen oplyse, at der på nuværende tidspunkt ikke erindkøbt metaldetektorer, idet den teknologiske udvikling påmobiltelefonområdet har vist sig at medføre, at en lang rækkemobiltelefoner i dag er bygget på en sådan måde, at de ikkekan opfanges ved en hensigtsmæssig brug af en metaldetek-tor.Med henblik på at finde en anden løsning har styrelsen afvik-let et forsøg med såkaldte spektrumdetektorer, der kan regi-strere mobiltelefonsignaler, og dermed afsløre eventuel ulov-lig brug af mobiltelefoner. Resultatet heraf har ligeledes væ-ret, at den nuværende teknologi ikke er tilstrækkelig udviklettil dette formål.Domstolsstyrelsen overvejer derfor alternative løsninger til athåndtere ulovlig brug af mobiltelefoner under retsmøder.For så vidt angår etablering af vidneventerum kan Domstols-styrelsen oplyse, at de retsbygninger, der etableres efter dom-stolsreformens ikrafttræden, vil indeholde særskilte ventefa-ciliteter for vidner. Hertil kommer, at bygningerne indrettessåledes, at vidner, der ønsker at ankomme til retten uden at2
blive konfronteret med tiltalte eller pressen, kan komme ind iretsbygningen ad en særskilt indgang.I tilknytning hertil bemærkes, at det i forbindelse med finans-loven for 2010 er besluttet at afsætte 260 mio. kr. til bygningaf en ny retsbygning til Vestre Landsret i Viborg. Landsret-tens nye bygning vil naturligvis indeholde adskilte vidneven-tefaciliteter.For så vidt angår de retter, der ikke skal flytte i nye bygnin-ger, herunder Østre Landsret, kan Domstolsstyrelsen oplyse,at der er truffet foranstaltninger, således at vidner, der ønskerat undgå at møde tiltalte i retsbygningen, kan vente i særskiltelokaler, f.eks. et voterings- eller advokatværelse.Særligt for så vidt angår Østre Landsret bemærkes, at etable-ring af et egentligt vidneventeværelse afventer Domstolssty-relsens nærmere overvejelser vedrørende retternes permanen-te bygningsmæssige forhold, men at der ligeledes her er mu-lighed for, at såkaldte ”bange vidner” kan vente i separate lo-kaler.Endelig kan Domstolsstyrelsen oplyse, at de midler, der blevafsat i finansloven til ansættelse af retsbetjente, er uddelege-ret til retterne til ansættelse af vagtmedarbejdere som led iden almindelige ordning med delegation af lønsum til retter-ne. Alle byretter er således tilknyttet vagtmedarbejdere, derkan bidrage til den fornødne ro og orden i retsbygningerne.Domstolsstyrelsen skal bemærke, at der er nedsat en arbejds-gruppe under Justitsministeriet, der er ved at færdiggøre enredegørelse om sikkerhed i retsbygninger. Redegørelsen vilblandt andet indeholde et konkret forslag til sikkerhedsni-veauet i retsbygningerne, som skal danne grundlag for denløbende indretning af landets retsbygninger.”Justitsministeriet kan i forlængelse heraf oplyse, at den omtalte ar-bejdsgruppe om sikkerhed i retsbygninger forventes at afgive sinrapport umiddelbart efter påske.
3