Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
811246_0001.png
811246_0002.png
811246_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
17. november 2009Færdsels- og våben-kontoret2009-150-1400SLH40437
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 24 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. oktober 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S).
Brian Mikkelsen/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 24 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren gøre det til en betingelse for indregistreringaf et køretøj, at anmelderen er i besiddelse af et gyldigt køre-kort?”

Svar:

Reglerne om registrering af motorkøretøjer hører under Skatteministeri-ets område. Skatteministeriet har afgivet følgende udtalelse i anledning afspørgsmålet:”Der foretages årligt omkring 1 mio. ind- og omregistreringer af kø-retøjer i Centralregisteret for Motorkøretøjer. Kørekortkontrol vil igivet fald skulle ske ved hver af disse registreringer.Det vil kræve forbrug af yderligere årsværk, hvis der skal knyttesmanuel kørekortkontrol til sådanne registreringer af køretøjer.Hvis en kørekortkontrol skal ske automatisk, vil der skulle afholdesetableringsomkostninger til håndtering af en digital kommunikationherom eller registersamkøringer samt driftsudgifter.”Reglerne om kørekort hører under Justitsministeriets område. Justitsmi-nisteriet har indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst føl-gende:”Det fremgår af færdselslovens § 56, stk. 1, at motorkøretøj kun måføres af en person, der har erhvervet kørekort.Det fremgår af færdselslovens § 117 d, stk. 2, at overtrædelse af §56, stk. 1, straffes med bøde eller under skærpende omstændighedermed fængsel indtil 1 år.Det er således strafbart at føre motorkøretøj uden førerret, uansethvem køretøjet er registreret til.Det er Rigspolitiets vurdering, at gyldig førerret som betingelse forregistrering af motorkøretøjer ikke kan forventes at medføre en væ-sentlig forbedring af færdselssikkerheden. Personer uden gyldig fø-rerret vil således – uanset en betingelse om førerret i forbindelse medregistrering af køretøjer – kunne have adgang til egne og andres alle-rede registrerede køretøjer.Rigspolitiet finder endvidere ikke, at erhvervsdrivende – gennem be-tingelser for registrering – skal forhindres i at registrere køretøjer tilbrug for f.eks. ansatte, kunder eller lejere, ligesom privatpersonerskal kunne lade andre benytte deres køretøjer eller have andre til at2
køre for sig i situationer, hvor den registrerede ejer ikke har en gyl-dig førerret.”Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse.
3