Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
810290_0001.png
810290_0002.png
810290_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
9. marts 2010Lovafdelingen2010-792-1217BBO41377
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 684 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. februar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 684 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Under henvisning til henvendelse omdelt på REU alm. del –bilag 318 bedes ministeren oplyse, hvordan statsforvaltnin-gerne er gearet til at håndtere psykopater og sager af den ka-rakter.”

Svar:

I den henvendelse, der omtales i spørgsmålet, er det oplyst, at samværs-forælderen udøver psykisk vold og samarbejdschikane mod bopælsfor-ælderen i form af bl.a. myndighedschikane. Chikanen fra samværsforæl-deren har efter det oplyste påvirket bopælsforælderen og barnet i megethøj grad.For så vidt angår spørgsmålet om samarbejdschikane kan Justitsministe-riet oplyse, at forældrenes evne til at samarbejde omkring barnet er etvigtigt element i forældreansvarsloven. Samarbejdsevne er derfor et for-hold, der kan tillægges betydelig vægt ved afgørelser om forældremyn-dighed, barnets bopæl og samvær.Af Familiestyrelsens vejledning af 6. september 2007 om forældremyn-dighed og barnets bopæl og Familiestyrelsens vejledning af 6. september2007 om samvær fremgår det bl.a., at samarbejdschikane kan udøves afbegge forældre, og at et manglende samarbejde således kan bero på bådebopælsforælderens og samværsforælderens forhold.En samværsforælders manglende samarbejde eller chikane af bopælsfor-ælderen og dennes familie kan f.eks. forekomme i form af vedvarendetrusler om vold eller i form af, at samværsforælderen konstant opsøgereller kontakter familien uden for det aftalte tidsrum, evt. på trods af ettilhold. Samarbejdschikane kan også komme til udtryk ved, at samværs-forælderen hindrer forældrenes samarbejde ved vedvarende og uden ri-melig grund at rette henvendelse til statsforvaltningen, kommunen ellerandre myndigheder med anmodninger eller anmeldelser mod den andenforælder (myndighedschikane) eller ved gennem uberettigede tilbagehol-delser af barnet efter endt samvær at medvirke til, at forældrenes samar-bejde lider skade på en sådan måde, at det går ud over barnet.Samarbejdschikane fra bopælsforælderens side kan f.eks. komme til ud-tryk i form af samværschikane, hvor konflikterne omkring samarbejdet2
og barnet skyldes, at bopælsforælderen uden påviselig grund søger athindre den anden forælders kontakt til barnet.De nævnte former for samarbejdschikane er forhold, der kan indgå i vur-deringen af, hvem af forældrene der må anses for at være bedst til atsamarbejde omkring barnet, og derved få betydning for afgørelser omforældremyndighed, barnets bopæl og samvær.Hvis statsforvaltningen bliver opmærksom på, at der i en konkret sag ertale om samarbejdschikane fra samværsforælderen eller fra bopælsforæl-derens side, skal statsforvaltningen så tidligt som muligt i sagsforløbetforsøge at afklare, hvad der er baggrunden for samarbejdsvanskelighe-derne. Statsforvaltningen kan i den forbindelse bl.a. tilbyde børnesag-kyndig rådgivning og konfliktmægling mv.I helt særlige tilfælde kan det dog være hensigtsmæssigt, at forældreneikke møder samtidigt i statsforvaltningen. Dette gælder eksempelvis isager, hvor en forælder har udøvet vold, herunder psykisk vold, mod denanden forælder. I sådanne tilfælde vil der være mulighed for at holde se-parate møde med forældrene. I sager, hvor der er samarbejdschikane, kandet også være relevant at iværksætte en børnesagkyndig undersøgelsemed henblik på at få afklaret årsagen til, at en forælder udviser denne ad-færd.
3