Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
811115_0001.png
811115_0002.png
811115_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
10. marts 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1629JEE42902
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 675 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. februar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 675 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvordan vil ministeren sikre, at politiets dialogstrategi erimplementeret ensartet i politikredsene før fodboldsæsonengår i gang?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har i samarbejde med landets politikredse udar-bejdet en ”fodboldhåndbog”, som udstikker retningslinjernefor den politimæssige indsats under fodboldkampe og even-tuelle fodbolduroligheder. Håndbogen, der er et klassificeretdokument, blev udsendt til politikredsene første gang den 4.juni 2008.Den helt overordnede strategi er, at fodboldkampe skal fast-holdes som en festlig begivenhed for hele familien. Hvis deralligevel opstår uroligheder, skal politiet iværksætte en mål-rettet og konsekvent indsats.For at skabe større synlighed og tryghed i området omkringstadions er politiet som udgangspunkt iklædt almindelig pa-truljeuniform og gule veste. Politiets indsats sker gennem fo-rebyggende patruljering, hvor der udvises tolerant og fleksi-bel adfærd over for alle fodboldtilskuere.Hvis der opstår behov herfor, indebærer strategien, at der hur-tigt iværksættes den nødvendige politimæssige indsats, hvor-efter man på ny vender tilbage til synlig og tryghedsskabendepatruljering.Politiets strategi i forbindelse med fodboldkampe suppleresog understøttes af lov nr. 307 af 30. april 2008 om sikkerhedved bestemte idrætsbegivenheder, der trådte i kraft den 1. juli2008.Som Rigspolitiet også tidligere har tilkendegivet, har politietmed iværksættelsen af den nye strategi i forbindelse medfodboldkampe sammenholdt med de initiativer, der følger afloven, fået et solidt grundlag for en forstærket indsats overfor den hårde kerne af personer, som giver anledning til uro-ligheder i forbindelse med navnlig større fodboldkampe.Rigspolitiet har endvidere en forventning om, at disse tiltagpå sigt vil føre til en begrænsning af politiets ressourcean-vendelse i forbindelse med afviklingen af fodboldkampe.2
Rigspolitiet har den 17. juli 2009 udsendt en revideret udgaveaf fodboldhåndbogen til politikredsene og i den forbindelsepræciseret vigtigheden af, at håndbogen implementeres fuldtud.Politiets indsats i forbindelse med fodboldkampe vurderes lø-bende og ændres i takt med udviklingen på området.Der blev medio 2009 nedsat en bredt sammensat national føl-gestab på området. I staben indgår repræsentanter fra politi-kredse og relevante afdelinger i Rigspolitiet.Stabens overordnede formål er at følge politiets indsats påfodboldområdet samt at sikre, at de strategiske mål bliver nå-et.Politiets indsats på fodboldområdet er tillige løbende gen-stand for drøftelse i politiets øverste ledelsesfora som led iopfølgningen i forhold til de særligt prioriterede indsatsområ-der i flerårsaftalen for politiet og anklagemyndigheden 2007– 2010 og vil næste gang blive drøftet på et møde med politi-kredsene primo marts 2010.Det er således Rigspolitiets opfattelse, at der er iværksat rele-vante tiltag til sikring af, at retningslinjerne for den politi-mæssige indsats under fodboldkampe og eventuelle fodbold-uroligheder implementeres og løbende tilrettes i landets poli-tikredse.”
3