Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
811104_0001.png
811104_0002.png
811104_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
10. marts 2010Dyrevelfærdskontoret2010-150-1628MSJ40174
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 671 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. februar 2010.
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 671 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for baggrunden og begrundelsenfor ”bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og op-dræt af kattepensioner og katteinternater”, som i udkast ersendt i høring.”

Svar:

Det fremgår af dyreværnslovens § 18, stk. 1, at erhvervsmæssig handelmed og opdræt af dyr kun må drives med tilladelse fra en fødevareregion.Det samme gælder for drift af dyrepensioner og dyreinternater samt for-midling af dyr. Justitsministeren kan efter dyreværnslovens § 18, stk. 2,fastsætte regler om indretning og drift af virksomheden, herunder omkrav, der kan stilles til personalet, og om tilsyn.Justitsministeriet har bl.a. med hjemmel i dyreværnslovens § 18, stk. 2,udstedt bekendtgørelse nr. 1022 af 12. december 2002 om erhvervsmæs-sig handel med dyr med senere ændringer. Endvidere har Justitsministe-riet udstedt bekendtgørelse nr. 1466 af 12. december 2007 om erhvervs-mæssig handel med og opdræt af hunde samt hundepensioner og hunde-internater med senere ændringer.Den 25. januar 2010 sendte Justitsministeriet et udkast til bekendtgørelseom erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensionerog katteinternater i høring.Bekendtgørelsesudkastet er bl.a. baseret på Det Dyreetiske Råds udtalel-se om katte fra september 2004. Rådet anbefaler i udtalelsen, at der udar-bejdes særlige regler om erhvervsmæssigt hold og opdræt af katte. DetDyreetiske Råd anfører bl.a. følgende om baggrunden for anbefalingen:” I nogle katterier holdes katte i en udestue, i et lille rum el-ler i kælderen, men bure ses også – selv om det, så vidt Rå-det er orienteret, er sjældent. Selv om burene kan have enrimelig størrelse, er de ikke nødvendigvis indrettet til aktivi-teter for katten. Dette kan også gælde små rum. Det gælderfor katte som for andre dyr, at ud over et vist minimumsarealer kvaliteten af arealet vigtigere end mængden af plads i sigselv. Det Dyreetiske Råd er usikker på, hvilke forhold katte-ne på katterier i dag rent faktisk holdes under, men har ud fraen principiel stillingtagen vurderet, at der er behov for at ud-arbejde regler vedr. erhvervsmæssigt hold af katte. I dag erder kun krav om polititilladelse. For hunde er der detailregler2
vedr. handel og opdræt, fx om en minimumsalder for salg(hunde min. 8 uger), dyrlægetilsyn, personalets kvalifikatio-ner og indretning af opholdsarealer. Det Dyreetiske Råd seringen grund til ikke at stille tilsvarende krav til erhvervs-mæssigt hold af katte.”Det bemærkes i øvrigt, at udkastet til bekendtgørelse indeholder en be-stemmelse om uddannelse for de personer, der har det daglige ansvar forvirksomheden, jf. § 27. Baggrunden for bestemmelsen er folketingsbe-slutning om krav om uddannelse af dyrehandlere og ansatte i dyrehandle-re (B 99), der blev vedtaget den 10. juni 2008.Justitsministeriet har i forbindelse med udarbejdelsen af udkastet til be-kendtgørelse afholdt møder med repræsentanter fra Dyrenes Beskyttelse,DyreværnsOrganisationernes SamarbejdsOrganisation (DOSO), Dyre-værnsrådet, Det Dyreetiske Råd, Felis Danica, Inges Kattehjem og Kat-tens Værn.Fristen for høringen over udkastet til bekendtgørelse udløb den 19. fe-bruar 2010. Justitsministeriet har i den forbindelse modtaget 43 hørings-svar, som ministeriet nu behandler. Justitsministeriet vil vende tilbage tilRetsudvalget, når ministeriet har gennemgået høringssvarene og herefterhar taget stilling til, hvilke ændringer af udkastet til bekendtgørelse, somdette måtte give anledning til.
3