Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
822817_0001.png
822817_0002.png
822817_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. april 2010Strafferetskontoret2010-792-1216FRM41145
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 666 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. februar2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 666 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Kan ministeren be- eller afkræfte, at ved den tidlige ophæ-velse af en behandlingsdom, spiller mangel på sengepladseren rolle for, så de kan blive udskrevet og gøre plads til nyepatienter, selv om de reelt ikke er færdigbehandlede.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetudtalelser fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Rigsadvokaten.Indenrigs- og Sundhedsministeriet har oplyst følgende:”Indenrigs- og Sundhedsministeriet har anmodet Danske Regionerom en udtalelse. Danske Regioner har oplyst følgende:”Til grundlag for Danske Regioners bidrag er der indhentet op-lysninger i regionerne.Beslutningen om ophævelse af en behandlingsdom træffes afdomstolene efter anmodning fra patienten, bistandsværgen, an-klagemyndigheden, ledelsen på det psykiatriske center/den be-handlingsansvarlige overlæge eller kriminalforsorgen. Statsad-vokaten har ansvaret for at påse, at en behandlingsdom ikke op-retholdes i længere tid end nødvendigt, og det er således ogsåanklagemyndigheden, der fremmer sagen ved domstolene.Lægens indstilling er baseret på en konkret og sundhedsfagligvurdering af patienten, og i den forbindelse tillægges andre for-hold som økonomi og sengepladser ikke betydning.Supplerende kan det oplyses, at en behandlingsdømt patient ikkenødvendigvis er indlagt på et psykiatrisk center, idet en behand-lingsdom også kan opfyldes ved, at patienten modtager ambu-lant behandling. Giver dommen mulighed for genindlæggelseunder det ambulante forløb, træffes beslutning herom på bag-grund af en lægefaglig vurdering.Udskrivning sker i henhold til koordinerede handleplaner, og re-gionerne samarbejder løbende med kriminalforsorgen og kom-munerne om den konkrete patient.Afslutningsvist kan det oplyses, at det for så vidt angår anbrin-gelsesdømte patienter, tillige er domstolene, der har kompetencetil at træffe afgørelse om ophævelse af dommen.”Indenrigs- og Sundhedsministeriet henholder sig til Danske Regio-ners udtalelse.”2
Rigsadvokaten har oplyst følgende:”Rigsadvokaten kan generelt oplyse, at anklagemyndigheden harpligt til at påse, at idømte foranstaltninger om anbringelse eller be-handling på psykiatrisk afdeling ikke opretholdes i længere tid ogvidere omfang end nødvendigt, jf. straffelovens § 72, stk. 1. Det erde regionale statsadvokater, som fører kontrol med idømte foran-staltninger, jf. straffelovens §§ 68-69.Der er i rigsadvokatmeddelelse nr. 5/2007 fastsat retningslinjer foranklagemyndighedens behandling af sager vedrørende psykisk af-vigende kriminelle, herunder nærmere retningslinjer for statsadvo-katernes kontrol med de idømte foranstaltninger.Det fremgår af afsnit 14 i den nævnte meddelelse, at statsadvoka-terne fra de psykiatriske afdelinger mv. årligt indhenter en erklæ-ring om behovet for at opretholde foranstaltningen. Hvis fuldbyr-delsen af foranstaltningsdommen varetages af flere institutio-ner/myndigheder, indhentes en udtalelse fra samtlige myndigheder.Endvidere skal der indhentes en udskrift fra Kriminalregisteret,herunder for at kontrollere, om domfældte er meddelt tiltalefrafald iforanstaltningstiden.Oplysningerne indhentes bl.a. for at sikre, at foranstaltningen bliverophævet, hvis behandlingsmæssige hensyn eller proportionalitets-hensyn ikke taler for at opretholde foranstaltningen, eller hvis risi-koen for recidiv ikke længere er til stede.Det indgår ikke ved anklagemyndighedens vurdering af, hvorvidten i medfør af straffelovens §§ 68-69 idømt foranstaltning skalindbringes for retten med påstand om ophævelse, om der er mangelpå sengepladser i retspsykiatrien.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, som Indenrigs- og Sundheds-ministeriet og Rigsadvokaten har oplyst.
3